Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Vodárne odstavili studne na Sihoti, reagujú na znečistenie Dunaja

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vo štvrtok (16. 1.) bola podľa BVS v dôsledku olejovej škvrny na Dunaji prerušená lodná preprava medzi Greifensteinom a elektrárňou Freudenau v Rakúsku.

Bratislava 17. januára (TASR) - Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) dočasne odstavila studne na ostrove Sihoť. Preventívne tak zareagovala na povrchové znečistenie Dunaja ropnými látkami v okolí rakúskej Viedne. Vodárne deklarujú, že zásobovanie hlavného mesta vodou nie je žiadnym spôsobom ohrozené a aktuálne sa využívajú iné vodárenské zdroje, ktoré má BVS k dispozícií v dostatočnej kapacite.

"Odstavenie studní v tesnej blízkosti Dunaja je čisto preventívne opatrenie, ktoré má zabezpečiť, aby sa nečistoty z Dunaja počas používania studní nenasali do podložia, čo by mohlo neskôr ohroziť kvalitu vody," povedal generálny riaditeľ BVS Peter Olajoš.

Vo štvrtok (16. 1.) bola podľa BVS v dôsledku olejovej škvrny na Dunaji prerušená lodná preprava medzi Greifensteinom a elektrárňou Freudenau v Rakúsku, čiže v úseku dlhom približne 30 kilometrov. „Rovnako boli preventívne odstavené aj studne v okolí Viedne. Situáciu budú odborníci z BVS aj naďalej monitorovať,“ deklaruje vodárenská spoločnosť.

Opätovné otvorenie všetkých vodárenských zdrojov predpokladá v krátkom časovom horizonte niekoľkých hodín, maximálne dní.