Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Bratislavská vodárenská skončila vlani s čistým ziskom 2,48 mil. eur

Bratislavská vodárenská spoločnosť Foto: TASR

BVS je výrobca a dodávateľ pitnej vody a prevádzkovateľ vodovodov a kanalizácií v Bratislavskom kraji, v časti Trnavského kraja (okresy Skalica, Senica) a v časti Trenčianskeho kraja (okres Myjava).

Bratislava 9. apríla (TASR) - Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS), a. s., skončila minuloročné hospodárenie s čistým ziskom 2,48 milióna eur. Vyplýva to z výročnej správy a účtovnej uzávierky spoločnosti overenej audítorom. Hospodárske výsledky schválili v uplynulých dňoch aj orgány spoločnosti.

Ziskovosť firmy v posledných troch rokoch kontinuálne rastie spolu s tržbami z hlavnej činnosti, a to aj napriek dlhodobému trendu poklesu spotreby vody. BVS vykázala ešte v roku 2009 stratu, rok nato bola v miernom zisku a vlaňajší zisk je šestnásťnásobne vyšší ako v roku 2010.

Na dividendách vyplatila akcionárom v posledných dvoch rokoch 4,4 milióna eur. Hlavný podiel na lepšom hospodárení má efektívnejšie riadenie podniku a nižšie straty vody. "Straty vody sa nám podarilo znížiť oproti roku 2011 o 7 %, čo predstavuje ročnú úsporu asi 600.000 eur na prevádzkových nákladoch," vysvetlil predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Stanislav Beňo. Podľa neho firma obozretne narábala aj s nákladmi a smerovala ich najmä do opráv a udržiavania infraštruktúry.

Spoločnosť v roku 2014 investovala 72,7 milióna eur, ukončených bolo 36 stavieb a začatých 28, čo je viac ako dvojnásobok oproti obdobiu rokov 2012/2013. Súčasťou investičných akcií sú aj dve strategické investície takmer za 30 miliónov eur do najväčších čistiarní odpadových vôd (ČOV) na Slovensku, a to vo Vrakuni a v Petržalke. ČOV sú spolufinancované z EÚ a musia byť ukončené do konca roka. V súvislosti s investovaním vzrástol dlhodobý hmotný majetok firmy medziročne o 50,2 milióna eur.

Bratislavská vodárenská spoločnosť, a. s., Bratislava, je výrobca a dodávateľ pitnej vody a prevádzkovateľ vodovodov a kanalizácií v Bratislavskom kraji, v časti Trnavského kraja (okresy Skalica, Senica) a v časti Trenčianskeho kraja (okres Myjava).