Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Bratislava

VIDEO: V starom meste pribudne Landererov park

Šafárikovo námestie Foto: TASR/Martin Baumann

Ten by tak mohol niesť pomenovanie po niekdajšej dominantnej stavbe na tomto území, ktorou bol práve Landererov palác.

Bratislava 17. marca (TASR) – Na ploche takmer tritisíc štvorcových metrov v tesnej blízkosti Šafárikovho námestia v bratislavskom Starom Meste by mala vzniknúť akási mestská záhrada, projekt má zatiaľ pracovný názov Landererov park. Ten by tak mohol niesť pomenovanie po niekdajšej dominantnej stavbe na tomto území, ktorou bol práve Landererov palác. "Bude to otvorený, zelený a bezbariérový priestor, ktorý sa bude ťahať od Dobrovičovej po Gajovu ulicu," povedal na dnešnej tlačovej besede staromestský starosta Radoslav Števčík.

Centrálnu časť by mal tvoriť nový "sezónny" pavilón otvorený od jari do jesene a fontána. Tie by mali byť zároveň večer špeciálne nasvietené špeciálnym osvetlením LED technológiou, rovnako ako stromová alej pozdĺž chodníka na Alžbetínskej ulici, ktorá bude tvoriť hranicu parku na východnej strane. Existujúce stromy by mali byť zachované a zároveň vysadia nové.



Úpravou prejdú aj chodníky, pričom by mali pribudnúť aj ďalšie. Tie by ale nemali byť asfaltové, ale s dlážkovým a mlatovým povrchom. Špecifické by mali byť tiež zelené povrchy. "Nepôjde o klasickú parkovú trávu, ale o lúčnu zmes kvetín a trávy. Bude to vytvárať obraz divokej lúky, ktorá bude vyššia, lebo sa bude kosiť len dvakrát do roka a ostrovčekov trávnika, ktorý bude nižší," priblížil autor projektu Hans-Michael Földeak.

Projekt je podľa starostu v záverečnej fáze príprav na samotnú revitalizáciu. V krátkom čase by sa malo začať s rozbíjaním asfaltových a betónových povrchov, aby sa následne v apríli mohlo začať s výsadbou nových zelených povrchov s trávnatými a lúčnymi zmesami. Zelené plochy by sa mali pritom oproti súčasnému stavu zdvojnásobiť. Takéto riešenie a celý projekt víta aj hlavné mesto, ktoré sa podľa hlavnej architektky Ingrid Konrad pripravuje na adaptáciu na zmenu klímy. Podľa nej prináša projekt skvalitnenie prostredia, ochladzovanie územia, lepšie zadržiavanie dažďovej vody a zväčšenie prírodných plôch.

Projekt revitalizácie predmetného územia počíta s nákladmi okolo 300.000 eur. Mestská časť by mala zo svojho rozpočtu vyčleniť 200.000 eur, o zvyšných financiách rokuje samospráva s potenciálnym partnerom. Starosta zároveň ubezpečuje, že projekt si nevyžiada obmedzenia v doprave, ani električkovej, ani automobilovej. Pokiaľ ide o budúce riešenie parkovania v okolí parku, parkovacie miesta pozdĺž Alžbetínskej ulice by mali byť zachované, k istým zmenám by malo dôjsť na rohu Alžbetínskej a Gajovej ulice. V súvislosti s parkovaním pripravuje mestská časť podľa starostu komplexnejšie štúdie, ktoré zahŕňajú okrem iného aj neďaleké ulice Bezručova či Klemensova. Uvažuje sa o zjednosmernení niektorých ulíc, čím by sa vytvorilo niekoľko miest na parkovanie.

Návrh na revitalizáciu územia vyberalo Staré Mesto v medzinárodnej urbanisticko-architektonickej súťaži na prelome rokov 2015/2016. Okrem územia v tesnej blízkosti Šafárikovho námestia hľadalo aj možné riešenie na obnovu Fajnorovho nábrežia. V tomto prípade je ale potrebné ukončiť rokovania medzi mestskou časťou a majiteľom pozemkov, ktorým sú Verejné prístavy, k dohode a podpísaniu nájomnej zmluvy zatiaľ nedošlo. Revitalizáciou by malo časom prejsť aj Jakubovo námestie neďaleko Šafárikovho námestia. Samotnej revitalizácii bude predchádzať participácia s laickou i odbornou verejnosťou, rovnako ako pri hľadaní podoby okolia Šafárikovho námestia, Fajnorovho nábrežia či Južného predmestia.