Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Veľkonočné trhy chránených dielní organizuje rezort práce

Veľkonočné trhy chránených dielní na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR SR). Foto: TASR - Michal Svítok

Chránené dielne z celého Slovenska tento týždeň otvorili svoje tradičné veľkonočné predajné trhy.

Bratislava 23. marca (TASR) – Kraslice zdobené korálikmi, keramické vajíčka s motívmi modranskej keramiky, ale aj ručne tkané koberce či hodvábne šatky maľované nohou - to je len zlomok z toho, čo v týchto dňoch v Bratislave ponúkajú hendikepovaní ľudia na predajných trhoch. Chránené dielne z celého Slovenska tento týždeň otvorili svoje tradičné veľkonočné predajné trhy, ktoré už siedmy rok organizuje Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

Paulína Priščová má nefunkčné ruky. Na trhoch predáva maľby vyhotovené nohami. Ponúka nielen maľby, ale aj hodváb maľovaný nohami a tiež výšivky. "Dúfam, že sa mi podarí niečo predať, inak je to dosť slabé. Takto si aspoň sčasti krátim voľný čas," povedala TASR. Pochádza od Prešova a do Bratislavy prišla pred štyrmi rokmi s predstavou, že si nájde prácu. "Myslela som si, že si tu s mojím hendikepom niečo nájdem. Žiaľ, doteraz som v tom neuspela," posťažovala sa Priščová.

Trhy organizuje rezort práce už pravidelne pred veľkonočnými sviatkami. "Oslovili sme chránené dielne z celého Slovenska, ktoré sa venujú výrobe veľkonočných ozdôb, prípadne sú zamerané na iné výrobky, ktoré môžu na trhoch ponúkať počas tohto týždňa. Touto akciou chceme zviditeľniť a propagovať prácu ľudí s hendikepom, ktorí sa umelecky realizujú v rôznych chránených dielňach. Pre týchto ľudí je to každodenná práca. Určite ich poteší, keď sa okoloidúci zastavia a niečo si od nich kúpia," priblížila TASR zmysel trhov riaditeľka odboru komunikácie a styku s verejnosťou MPSVR Alexandra Záni.

Fotogaléria z Veľkonočných trhov chránených dielní



Renáta Hermisová rozšírila svoju dielňu v Pezinku, v ktorej vyrába keramiku už 25 rokov, o chránenú dielňu. Na začiatku zamestnávala dvoch zdravotne znevýhodnených ľudí, v súčasnosti ich u nej pracuje už päť. "Myslím si, že výroba a maľba keramiky je vhodnou terapiou pre zdravotne postihnutých ľudí, najmä pre ľudí s psychickými chorobami. Zamestnancov sa snažíme zaradiť nielen do výrobného procesu, ale aj do života," povedala TASR. Miesto v jej dielni našla aj dievčina, ktorá sa kedysi bála vyjsť na ulicu. "Dnes jej pomáhame všetci, nielen najbližšia rodina, má aj svojho asistenta," povedala Hermisová.

Pôvodne stavebnú inžinierku Katarínu Šturmovú donútila ťažká choroba odísť zo zamestnania. Z konštrukcie betónových mostov presedlala na výrobu potlače na textíliách. Vo svojej chránenej dielni vyrába maľby voskom na textil za pomoci žehličky. "Dokáže to každý a je to úžasné. Vyrábam aj na objednávku tričká a hrnčeky s potlačou. Pre mňa je to art terapia, ktorá mi pomohla prekonať rakovinu," povedala bývalá stavebná inžinierka.

Trhy sú otvorené tento týždeň do piatka (27.3.) vo vestibule budovy Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v Bratislave na Špitálskej ulici denne od 9. do 16. hodiny.