Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Bratislava

V Danubiane otvorili výstavu maďarského umenia Crossing Borders

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Výstavu diel moderného a súčasného maďarského umenia si môžu návštevníci pozrieť do 28. mája.


Bratislava 16. marca (TASR) – V Danubiane Meulensteen Art Museum otvorili dnes výstavu obrazov zo zbierky Georga Grünera Crossing Borders. Výstava moderného a súčasného maďarského umenia v takejto reprezentatívnej obsiahlej podobe je na Slovensku po prvý raz v histórii.

"Zbierka je úzko zameraný súbor umeleckých diel rôznych umelcov, rôznych médií maďarského umenia 20. storočia od polovice 40. rokov po súčasnosť, pričom dôraz kladie na avantgardné a neoavantgardné diela, sledujúc dejiny nefiguratívneho, abstraktného umenia maďarských umelcov, bez ohľadu na to či žijú, alebo žili v Maďarsku alebo v zahraničí," povedala pre TASR kurátorka výstavy Júlia N. Mészáros. Zbierka Georga Grünera, ktorého rodina pochádza z Bratislavy, obsahuje veľa maďarských diel, v Danubiane predstavuje len ich výber.

"Samozrejme, moja zbierka má viacero diel, ale mysleli sme, že bude lepšie sa sústrediť na určitú skupinu umelcov, nerobiť ju veľmi obšírnou a ukázalo sa, že naozaj niekedy je menej viac, lebo výstava má teraz lepšiu výpovednú hodnotu," povedal pre TASR Grüner.

V zbierke Grünera sú zastúpení prominentní umelci ako Tamás Lossonczy, Tihamér Gyarmathy, Ibolya Lossonczy, Endre Bálint, Ilona Keserü Ilona, István Nádler, Imre Bak, Tamás Hencze, János Fajó, Ákos Birkás a István Haraszt. Mnohí z nich sú zastúpení aj v stálej zbierke Danubiana Meulensteen Art Museum. Nad výstavou Crossing Borders prebrali záštitu ministri kultúry Slovenska aj Maďarska.

"Je to maďarské umenie rokov štyridsiatych, šesťdesiatych a deväťdesiatych, keď bolo najprogresívnejšie a je to výborná príležitosť porovnať ho so slovenským súčasným a moderným umením," povedal pre TASR minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD).

Výstavu diel moderného a súčasného maďarského umenia si môžu návštevníci jedného z najmladších múzeí moderného umenia v Európe pozrieť do 28. mája.