Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Bratislava

V bratislavskej Zoo uhynulo mláďa jaguára amerického, usmrtil ho samec

Jaguár americký patrí medzi najvýznamnejšie druhy v bratislavskej zoo. Foto: TASR/Martin Baumann

Mláďa usmrtil samec, ku ktorému sa samček Wakara dostal.

Bratislava 13. novembra (TASR) – V bratislavskej zoologickej záhrade pred niekoľkými dňami uhynulo mláďa jaguára amerického. Samček Wakara, ktorý sa narodil v máji, sa prešmykol do expozície k otcovi. Ten mláďa považoval za narušiteľa teritória a okamžite ho usmrtil. 

Zoo vysvetľuje, že samček bol predpoludním spolu s matkou Laimou vo vonkajšom výbehu. "Na obed vždy prichádza k výmene jedincov. Chovateľ vpustil matku s mláďaťom do vnútornej expozície, skontroloval, či sa nachádzajú obaja vo vnútri a následne vpustil do vonkajšieho výbehu samca Borisa," uvádza zoo.

Mláďa, ktoré sa podľa zoo doposiaľ vždy držalo výhradne pri matke, sa však prešmyklo popod zatvárajúce sa dvierka a dostalo sa k samcovi. "Keďže sú jaguáre americké samotárske jedince, samec so samicou sa stretáva len v období párenia a ďalej sa na výchove mláďaťa nepodieľa, bolo ďalšie konanie Borisa prirodzené," pripomenula zoologická záhrada. Hoci chovatelia hneď zasiahli a snažili sa samca zavrieť, nebolo už možné mláďaťu pomôcť.

Samec podľa zoo necíti, že ide o jeho potomka a vo voľnej prírode sa tiež stávajú podobné situácie. "Samec usmrtí samici mláďatá, aby sa tá za istý čas opäť dostala do ruje a bola pripravená páriť sa," dodala zoo.

V bratislavskej ZOO sa doposiaľ narodili štyri mláďatá jaguára amerického. V roku 2000 to bola Borisova matka Viki a v roku 2010 sa narodili dve samičky Mayra a Iazua.