Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislava

V Bratislave otvorili seminár 30 rokov po Nežnej vo filme a divadle

V Slovenskom národnom divadle sa 29. novembra 1989 uskutočnilo manifestačné zhromaždenie, účastníci ktorého nadšene privítali podpis dohody medzi Občianskym fórom a Verejnosťou proti násiliu. Obsiahlej diskusie sa zúčastnili okrem iných aj Václav Havel (vľavo) a Milan Kňažko (3. zľava). Foto: TASR/Peter Brenkus

Ako uviedla pre TASR autorka projektu Marta Maťová, seminár reflektuje vývoj na Slovensku cez umelecké diela, ktoré za 30 rokov vznikali vo filme a divadle.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Šiesty ročník vzdelávacieho medziodborového seminára KADU 2019 pod názvom 30 rokov po Nežnej vo filme a divadle otvorili v utorok v bratislavskom Kine Lumiére. Súčasťou projektu, ktorý organizuje občianskej združenie Kabinet audiovizuálnych divadelných umení (KADU) v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom (SFÚ) a ďalšími partnermi, sú tiež divadelné predstavenia venované téme Novembra '89.

Ako uviedla garantka projektu Zuzana Gindl-Tatárová, tento rok sa prihlásilo 80 záujemcov a zvlášť pre mladých ľudí je pripravená historicko-politická prednáška mladého historika Martina Mocka. "KADU je pokus o hľadanie alternatívneho pohľadu na veci, ktoré sú tepané do kameňa. Snažíme sa dať priestor aj inému pohľadu na veci," ozrejmila a pripomenula, že minulý rok sa projekt venoval Ingmarovi Bergmanovi a jeho odkazu. "Pozvali sme si psychiatrov, teológa atď., ktorí z úplne iného pohľadu vysvetľovali Bergmana a snažili sa stiahnuť ho z filmárskeho neba na zem a predstaviť ho ako človeka, aj teraz sme sa rozhodli o alternatívny pohľad na veci," podčiarkla Gind-Tatárová.

"Veľké oslavy Nežnej revolúcie vzbudzujú trošku obavu, aby sa to 'neprepísklo'. My budeme hovoriť o Nežnej revolúcii, ktorá nás úžasne posunula ďalej, vytiahla nás zo záujmovej sféry Sovietskeho zväzu, ale zároveň dala neuchopený priestor rôznym silám v spoločnosti, až sme dopadli tak, ako sme dopadli, a tie veci treba pomenovať," dodala. Vzhľadom na nedostatok povedomia o novembrových udalostiach vo vzdelaní mladej generácie sa ťažiskovou stala historiografická prednáška Mocka Od normalizácie po Nežnú, doplnená krátkymi spravodajskými a dokumentárnymi filmami.

Ako uviedla pre TASR autorka projektu Marta Maťová, seminár reflektuje vývoj na Slovensku cez umelecké diela, ktoré za 30 rokov vznikali vo filme a divadle. Organizátori prizvali do panelových diskusií o novembrovej a ponovembrovej audiovizuálnej a divadelnej tvorbe tvorcov, teoretikov umenia, historikov, politológov, sociológov. Do pozornosti dala panelovú diskusiu na tému "Ako je to s nami po 30-tich rokoch, ideály a odkaz Novembra '89", na ktorej vystúpia sociologička Oľga Gyárfášová, religionista Dušan Jaura, historik Martin Mocko, ekonóm a filozof Michal Polák či novinár a publicista Martin M. Šimečka.

Trojdňový seminár predstaví rôzne pohľady na vývoj Slovenska po roku 1989 v troch na seba nadväzujúcich tematických celkoch. Prostredníctvom spoločensko-politického kontextu sa postupne presunie k zobrazeniu krátkej histórie Slovenska cez filmové médium a bilancovanie ukončí vývojom divadla počas 30 rokov po Nežnej. Tému "Politikum vo filme – umelecká (seba)reflexia v rokoch 'po' a jej vplyv na spoločensko-politické povedomie" v panelovej diskusii v stredu (6. 11.) budú riešiť filmári Maroš Hečko, Wanda Adamík Hrycová, Mária Ferenčuhová, Jonáš Karásek či Mariana Čengel Solčanská. Na tému "Autorské, politické a nezávislé divadlo po roku '89" budú diskutovať Ľubomír Burgr, Michal Ditte, Viera Dubačová, Viliam Klimáček, Blaho Uhlár, Jozef Vlk. Téme "Sloboda v divadle – divadlo v slobode" sa budú venovať hostia Darina Kárová, riaditeľka festivalu Divadelná Nitra, a Karel Král, šéfredaktor časopisu Svět a divadlo.

Seminár KADU 2019 venovaný odkazu, ideálom, no najmä umeleckej reflexii Novembra '89 je určený študentom, umeleckým profesionálom, ale aj širokej verejnosti, potrvá do štvrtka (7. 11.). Od jeho vzniku je organizovaný ako neziskový edukatívny projekt, ktorý poskytuje bezplatný vstup na všetky projekcie, diskusie a prednášky KADU v Kine Lumiére. Vstupy na sprievodné divadelné podujatia sú za symbolickú cenu.