Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Súd eviduje odvolania v kauze Pečniansky les, zasiela ich protistranám

Rozliaty Dunaj v Bratislave zaplavuje Pečniansky les na pravom brehu v Petržalke. Foto: TASR/MIlan Košírer

Požadovanú výmenu odobrilo ministerstvo pôdohospodárstva pod vedením Ladislava Chovana.

Bratislava 6. októbra (TASR) - Okresný súd Bratislava II (OS) už eviduje odvolania voči júnovému rozhodnutiu v spore o Pečniansky les, zatiaľ však spisový materiál nemôže zaslať na konanie odvolaciemu Krajskému súdu v Bratislave (KS).

"V predmetnej veci boli doručené odvolania proti rozsudku Okresného súdu Bratislava II zo dňa 13. júna. V zmysle ustanovení Civilného sporového poriadku súd aktuálne vykonáva úkony súdu pred predložením veci odvolaciemu súdu (doručovanie protistrane v konaní)," uviedol hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak.

Štátny podnik Lesy SR sa odvolal voči júnovému rozhodnutiu OS Bratislava II, kde po druhý raz v tomto spore neuspel. Odvolanie podala aj bratislavská mestská časť Petržalka, ktorá je účastníkom konania. "Podané odvolania budú zaslané žalovanému na vyjadrenie, následne sa vyjadria opäť Lesy SR a ostatné subjekty, ktoré podali odvolanie. Nakoniec sa ešte raz vyjadrí žalovaný," priblížil pre TASR v druhej polovici septembra hovorca Lesov SR Pavel Machava. Až potom môže OS Bratislava II postúpiť spis KS v Bratislave, ktorý bude rozhodovať vo veci.

Mestská časť Petržalka na svojom webe informovala, že trvá na svojom vyjadrení k žalobe z júnového súdneho pojednávania. Vo svojom odvolaní proti rozsudku okrem iného konštatuje, že súd by sa mal najskôr vyrovnať s otázkou zamieňaných lesných pozemkov, predovšetkým, či pomer hodnoty zamieňaných nehnuteľností nie je v rozpore so zákonom o lesoch.

Lesy SR figurujú v procese ako žalobca. Žalovaným je občianske združenie (OZ) Človek a strom a predmetom dlhoročného civilného sporu bola zámenná zmluva medzi oboma stranami z roku 2009. OZ Človek a strom vzniklo v máji 2008. Následne v júni požiadalo Lesy SR o zámenu 24 hektárov pozemkov pod Pečnianskym lesom približne za rovnako veľké pozemky v Šiatorskej Bukovinke (okres Lučenec). Uvedené pozemky pod Pečnianskym lesom sa nachádzajú na petržalskom brehu Dunaja, rovno oproti parlamentu a Bratislavskému hradu. Združenie pôvodne vyhlasovalo, že cieľom je vytvoriť relaxačnú zónu pre Bratislavčanov, akýsi "central park".

Požadovanú výmenu odobrilo ministerstvo pôdohospodárstva pod vedením Ladislava Chovana. Súhlas na zámenu nielen týchto lesných pozemkov následne zrušil ďalší šéf rezortu Zsolt Simon. Výmena sa nepozdávala ani lučeneckému katastru. Ten bol presvedčený, že s výmennou zmluvou nebolo všetko v poriadku, a odmietol zapísať nových vlastníkov. Prípad sa nakoniec dostal až na Najvyšší súd SR, ktorý odobril predchádzajúce rozhodnutie Krajského súdu v Banskej Bystrici o zrušení rozhodnutia katastra.

Okresný súd Bratislava II už raz v novembri 2015 potvrdil platnosť zmluvy o výmene pozemkov pod Pečnianskym lesom za pozemky v Šiatorskej Bukovinke. V prípade padli odvolania a KS súd v Bratislave minulý rok prípad vrátil naspäť na OS II v Bratislave na ďalšie konanie. "Súd sa nestotožnil s tvrdením žalobcov jeden a dva. Neprimerané právne úkony nemajú za následok neplatnosť zmluvy. Súd vychádzal zo zákona o lesoch," uviedla v júni v zdôvodnení verdiktu sudkyňa.