Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Na Starom moste sa pracuje i v noci, ľudia sa sťažujú na hluk

Práce na Starom moste v Bratislave, archívne foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa firmy to však budú musieť vydržať ešte asi dva týždne, informoval dnes na brífingu riaditeľ stavby Peter Tekeľ.

Bratislava 24. marca (TASR) – Na bratislavskom Starom moste sa pre termíny z Európskej únie začalo tento mesiac pracovať nonstop, nie všetci obyvatelia sú však s týmto krokom spokojní. Primátor Ivo Nesrovnal (nezávislý), ktorý dnes prišiel stavbu skontrolovať, i zhotoviteľ, spoločnosť Eurovia SK, priznali, že v noci hluk z prác okolo nového mostného piliera ruší ľudí. Podľa firmy to však budú musieť vydržať ešte asi dva týždne, informoval dnes na brífingu riaditeľ stavby Peter Tekeľ.



"Snažíme sa to minimalizovať, ako to ide. Práce sú však také, aké sú. Technológia sa nedá zmeniť a termín je krutý, takže musíme pracovať aj v noci," uviedol Tekeľ. Obyvateľov preto prosí, aby ešte asi 14 dní vydržali. Dovtedy by sa mali skončiť práce na zakladaní nového piliera, kde sa v rieke vytvára umelý ostrov. "Zarážajú sa tam krajnice. Sú tam teda veľké nárazy a raz za hodinu sa vypustí para. Bohužiaľ, niektorých ľudí, ktorí majú extrémne ľahký spánok alebo dobrý sluch, to ruší," doplnil primátor.

Nový pilier nahradí dva zbúrané, má sa totiž splniť požiadavka Európskej komisie na rozšírenie plavebného gabaritu. Po vybudovaní ostrova sa odštartuje budovanie železobetónovej konštrukcie a práce na pilieri majú trvať niekoľko mesiacov. Rovnako s týmito prácami sa dnes ešte spevňuje ďalší z pilierov. "Ten musí byť v krátkom čase dokončený, aby oceľová konštrukcia mala byť kde vysunutá," podotkla hlavná dopravná inžinierka Tatiana Kratochvílová.

Z oceľovej konštrukcie nového Starého mosta je dnes už podľa primátora vysunutých 45 metrov a ďalších 30 metrov je na vysunutie pripravených. Most sa vyrába v ostravských Vítkoviciach a podľa Tekeľa je už hotová viac ako tretina. "Náskok vo výrobe samotnej konštrukcie máme teda dostatočný," dodal. Do Bratislavy sa z Vítkovíc vždy konštrukcia dovezie asi dva dni pred tým, ako má byť vysunutá. Každých 16 dní by sa pritom malo vysúvať 30 metrov.

Na petržalskej a staromestskej strane primátor meškanie prác neeviduje. Z petržalskej strany už zmizla podľa neho i hromada hliny, na ktorú sa obyvatelia sťažovali, že im z nej vzniká v bytoch prach. "Už ju odtransportovali a použila sa pre stavbu," dodal primátor. Na Štúrovej ulici by sa v apríli a máji mali zase budovať chodníky.



Konzorcium troch firiem na čele s Eurovia SK projekt zrealizuje za 58,8 milióna eur bez DPH. Aby projekt preplatila Európska únia, treba ho dokončiť do konca roka. Podľa tretieho harmonogramu, ktorý firma mestu predložila, sa počíta s dokončením stavby do polovice decembra. "Niektoré termíny sa nám už podarilo dobehnúť, každé ďalšie výsuvy by mali už tiež trvať kratšie a kratšie, keďže je to opakujúca sa práca," vraví Tekeľ.

Sklz mal v minulosti vzniknúť aj trojtýždňovou dovolenkou robotníkov počas vianočných sviatkov. Tekeľ sľubuje, že tentoraz sa počas Veľkej noci práce nezastavia. "Určite tu ale bude nejaký pokles pracovníkov, no pracovať sa bude na tých činnostiach, ktoré sú pre stavbu dôležité," dodal.