Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Rokovací poriadok poslancov sa možno zmení a rečniť budú môcť menej

Pohľad na hlavné mesto SR, Bratislavu z vyhliadkovej plošiny kaviarne UFO na Moste SNP nad európskym veľtokom, riekou Dunaj v Bratislave. Na snímke pohľad na bratislavské Staré mesto, Dóm svätého Martina (uprostred), Rázusovo nábrežie (dole), v strede zdola hore cestná estakáda z Mosta SNP, Rybné námestie a Staromestská ulica. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Bratislavskí mestskí poslanci sa možno budú môcť počas rokovaní zastupiteľstva vyjadrovať k jednotlivým bodom už menej a kratšie.

Bratislava 5. marca (TASR) – Bratislavskí mestskí poslanci sa možno budú môcť počas rokovaní zastupiteľstva vyjadrovať k jednotlivým bodom už menej a kratšie. Jeden z poslancov a zároveň starosta Devínskej Novej Vsi Milan Jambor chce totiž nechať rokovací poriadok mestského parlamentu pozmeniť. Povedal to pre TASR. Rokovania by tak potom mohli trvať kratšie.

Dnes sa poslanci môžu prihlásiť o slovo pred začatím alebo počas rokovania dovtedy, kým sa rozprava neskončí. Jambor však navrhuje, aby sa táto možnosť poslancom obmedzila a na prihlásenie sa do rozpravy by mali len jednu minútu od jej začiatku. "Po uplynutí jednej minúty od otvorenia rozpravy sa končí možnosť prihlásiť sa do rozpravy," navrhuje. Ak chce teda poslanec povedať svoj názor k niektorému z bodov, mal by to dať vedieť na začiatku.

Poslanci dnes môžu rečniť päť minút a v tej istej veci vystúpiť najviac dvakrát. Ak ale počas svojho prvého vystúpenia požiadajú o predĺženie o ďalších päť minút, má sa im vyhovieť. Stratia tak nárok na druhé vystúpenie. Jambor navrhuje, aby mali poslanci možnosť vystúpiť iba raz a aby sa im čas predlžoval namiesto piatich iba o dve minúty. V rámci jedného prerokúvaného bodu programu by mali mať podľa Jambora poslanci nárok na maximálne tri minútové faktické poznámky.

Jambor vysvetľuje, že chce takto zefektívniť prácu zastupiteľstva a šetriť čas poslancov i magistrátu. Rokovania totiž často trvajú celý deň do večerných hodín, niekedy aj nezávisle od toho, koľko bodov v programe poslanci majú. "podotkol starosta. O Jamborovom návrhu by mala budúci týždeň rokovať mestská rada.

Rokovací poriadok sa naposledy menil vlani v septembri. Poslanci vtedy napríklad prišli o možnosť v poslednom bode rokovania zastupiteľstva, v bode Rôzne, navrhnúť na schvaľovanie čokoľvek. Po ich pokuse, keď v septembri 2013 chceli predať mestský majetok v nočných hodinách, sa tak malo podobným postupom zabrániť. V bode Rôzne sa dnes už nemôžu objaviť materiály, ktoré boli buď na začiatku zastupiteľstva vyradené, alebo ich už raz poslanci na tom istom rokovaní neschválili.