Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Bratislava

Predseda Okresného súdu Bratislava I si je vedomý závažnej situácie

Ilustračné foto. Foto: TASR

Je mi veľmi ľúto, že podozrenie vyplývajúce z tejto komunikácie sa týka aj súdu, ktorého som predsedom, vyhlásil predseda Okresného súdu (OS) Bratislava I Ján Golian.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Predseda Okresného súdu (OS) Bratislava I Ján Golian si je plne vedomý závažnosti situácie a naštrbenia dôvery širokej verejnosti v justíciu v súvislosti s medializovanými informáciami z aplikácie Threema obvineného Mariana K. Tie sa dotýkajú dvoch sudkýň a jedného sudcu tohto nižšieho bratislavského súdu.

"Je mi veľmi ľúto, že podozrenie vyplývajúce z tejto komunikácie sa týka aj súdu, ktorého som predsedom. To však nič nemôže zmeniť na veci, že jediný spôsob, ktorým môže byť dôvera verejnosti v justíciu navrátená, je dôsledné vyšetrenie všetkých podozrení, ktoré z doteraz publikovaných informácií vyplynuli, a potrestanie prípadných páchateľov, ktorí v prípade preukázania viny zo spáchania trestného činu upraveného Trestným zákonom v postavení ústavného činiteľa porušili príslušné právne normy SR," vyhlásil v pondelok Golian.

Ako uviedol, je pripravený poskytnúť orgánom činným v trestnom konaní plnú súčinnosť pri objasnení nielen medializovaných podozrení, ale v prípade potreby v rozsahu, o ktorý bude požiadaný.

"Považujem však za potrebné uviesť, že ako predseda súdu nesiem zodpovednosť za jeho riadny chod. Preto uvádzam, že budem postupovať v zmysle zákona o sudcoch a prísediacich, ako aj zákona o súdoch a vykonám všetky úkony smerujúce k vyvodeniu zodpovednosti voči jednotlivcom, hneď ako dôkazná situácia v konkrétnom trestnom konaní voči jednotlivcovi/jednotlivcom bude mať rozmer, ktorý predsedovi súdu umožní voči takejto osobe/týmto osobám konať," zdôraznil Golian.

Koncom augusta polícia zaistila okrem iných mobilné telefóny sudcovi OS Bratislava I Vladimírovi Sklenkovi a jeho kolegyni Miriam Repákovej. Ďalšia sudkyňa Denisa Cviková je predmetom komunikácie obžalovaného Mariana K. s bývalou štátnou tajomníčkou Monikou Jankovskou. Táto sudkyňa mala byť nápomocná v miliónovej kauze televíznych zmeniek.