Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Bratislava

Proti podzemným garážam pri Justičnom paláci v Bratislave je petícia

Justičný palác Foto: TASR/Martin Baumann

Vyše 5200 štvorcových metrov parciel na Záhradníckej ulici prenajali na výstavbu garáží mestskí poslanci bratislavskému Krajskému súdu.

Bratislava 21. októbra (TASR) – Proti budovaniu podzemných garáží, ktoré majú vykopať pri bratislavskom Justičnom paláci, začali obyvatelia z okolitých domov spisovať petíciu. Signatári projektu vyčítajú, že zničí zeleň, parkovisko zahustí dopravu a v lokalite bude viac hluku a prachu. Petíciu za takmer dva týždne podľa aktivistov z iniciatívy Bratislava otvorene podpísalo vyše 800 ľudí.

Vyše 5200 štvorcových metrov parciel na Záhradníckej ulici prenajali na výstavbu garáží mestskí poslanci bratislavskému Krajskému súdu. Nájom je na 25 rokov a podzemné parkovisko má slúžiť súdu aj verejnosti.

Súd garáže potrebuje

"Krajský súd je príslušný na vybavovanie kľúčových agend a súčasne budova Justičného paláca je sídlom Okresného súdu," pripomína predseda Krajského súdu v Bratislave Ľuboš Sádovský. Dnes však podľa jeho slov nedokážu riadne zabezpečiť dostupnosť služieb verejnosti, väčšina totiž do lokality príde autom. Hovorca Bratislavy Stanislav Ščepán tiež vraví, že centrum mesta má nedostatok parkovacích miest a výstavba garáží je "jedným z najmenej bolestivých riešení".

Signatári petície, ktorú rozbehli aktivisti z iniciatívy Bratislava otvorene, hovoria o ničení parku, ktorý dnes v lokalite je. Poslanci ale schválili súdu prenájom pozemkov s tým, že sa zachová, resp. dobuduje parčík a tiež fontána na streche garáže. Ščepán vysvetľuje, že zemina na streche musí mať hrúbku minimálne dva metre a súd musí vysadiť vzrastlé stromy, ktoré budú mať obvod minimálne 18 centimetrov.

"Kvalitná parková zeleň na reálnej pôde je neporovnateľná so zeleňou v substráte na streche podzemnej garáže, ktorá produkuje teplo, emisie, prach a hluk," oponujú signatári petície a ukazujú na strechu podzemnej garáže na Námestí Martina Benku. "Stromy pravidelne vysychajú, permanentne sa vysádzajú nové malé globózne stromčeky, ktoré po čase takisto vyschnú," podotýkajú.

Signatárom petície sa tiež nepáči, že takýto investičný zámer nebol prerokovaný s verejnosťou. Vedenie mesta žiadajú projekt zastaviť, primátorovi poslali otvorený list.

Koľko parkovacích miest v garáži bude, súd v liste mestu neuvádza. Oddelenie dopravného inžinierstva tak nevydalo žiadne odborné stanovisko, lebo nevedelo vyhodnotiť dosah zámeru na dopravnú situáciu v území. Úmysel vybudovať parkovacie plochy však hodnotí pozitívne. Aktivisti predpokladajú, že sa na mieste vybuduje podzemná garáž pre asi 300 vozidiel. "Čo pri len dvoch vjazdoch a výjazdoch za deň vtiahne do tejto relatívne pokojnej štvrte 1200 áut denne," podotýkajú.

Územný plán stanovuje pre lokalitu funkčné využitie občianska vybavenosť celomestského a nadmestského významu, pričom ide o stabilizované územie. Vzhľadom na účel využitia parciel mesto dalo súdu nájomné jedno euro na rok za celý pozemok.