Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Na výstave v Satelite možno spoznať lietajúce autá Š. Kleina

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Výstava potrvá do 31. januára 2019.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Výstava Let 116 v bratislavskej galérii Satelit prezentuje najvýznamnejšie výsledky tvorivej práce dizajnéra, konštruktéra a pedagóga Štefana Kleina.

Okrem 15 prevažne automobilových modelov sú tam videoanimácie a plagáty jeho najdôležitejších projektov aj magisterské diela a iné experimentálne prototypy 35 študentov Ateliéru Transport dizajnu na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave. Klein študoval na VŠVU (1984-1990) a pôsobí tam doteraz. Od roku 1992 vedie tento ateliér a o rok neskôr založil prvé výskumno-realizačné centrum na slovenskej umeleckej škole.

"Klein svoj absolventský aeromobil vyše 20 rokov zdokonaľoval, až s ním v roku 2014 prekvapil svet na prezentáciách v Salzburgu, Viedni, Los Angeles a inde. V roku 2017 začal vyvíjať nové lietajúce auto AirCar. Tento projekt je pred dokončením a na výstave vo virtuálnej realite. Jeho proces vývoja od idey po prototyp predstavuje obrazová a textová dokumentácia. Návštevník môže sledovať filmové záznamy skúšok zalietavania modelov a prototypov aeromobilu a AirCar. Okrem osobných áut navrhol napríklad moped, rušeň, pre Švajčiarsko zemné stroje," informuje Katarína Hubová, ktorá s Adrienou Pekárovou expozíciu kurátorsky pripravili.

Od začiatku svojej profesionálnej dráhy Klein začal spolupracovať s významnými zahraničnými automobilovými a inými spoločnosťami. Vytvoril vyše 50 návrhov dopravných prostriedkov pre rôzne firmy, ale aj pre seba. Mnohé sú sériovo vyrábané. Ako pedagóg má veľkú zásluhu na úspechoch absolventov VŠVU, ktorí Slovensku robia dobré meno vo svete.

Výstava potrvá do 31. januára 2019.