Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Bratislava

Na najväčšie plátno Kina Lumiére sa vráti kapela Led Zeppelin

Archívna fotografia: Kino Lumiére.. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Snímka je zostrihom troch koncertov kapely v dňoch 27. až 29. júla 1973 na 35 mm a s 24-stopovým quadro zvukom.

Bratislava 11. júla (TASR) - V stredu 12. júla sa na najväčšie plátno bratislavského Kina Lumiére vráti kapela Led Zeppelin, ktorá pred štyrmi rokmi otvárala cyklus Music & Film. Tentoraz si diváci budú môcť pozrieť film Led Zeppelin: The Song Remains The Same z roku 1976.

"Zachytáva legendárny koncert Led Zeppelin v newyorskej Madison Square Garden v roku 1973 a prestriháva ho zábermi zo súkromia členov kapely. Výsledkom je jedinečný pohľad na Roberta Planta, Jimmyho Pagea, Johna Paula Jonesa a Johna Bonhama v období, keď boli na vrchole svojej slávy," hovorí dramaturg hudobného cyklu Miro Ulman, ktorý reštaurovanú verziu filmu uvedie. "Neopomenuteľnou súčasťou filmu je aj manažér kapely Peter Grant, ktorý vo filme pohotovo rieši všetky vzniknuté problémy. Film má úžasnú atmosféru a ide z neho dobrá energia, i keď jeho najdôležitejšou časťou je hudba," dodal.

Snímka je zostrihom troch koncertov kapely v dňoch 27. až 29. júla 1973 na 35 mm a s 24-stopovým quadro zvukom. Nechýbajú v ňom hity ako Rock and Roll, Black Dog, Dazed and Confused, The Rain Song, Whole Lotta Love, Stairway to Heaven či Bonhamovo sólo na bicie v piesni Moby Dick. "Led Zeppelin plánovali distribuovať záznam niektorého zo svojich koncertov v kinách už od roku 1969," približuje pozadie vzniku koncertného filmu Ulman. "Prvý pokus o nakrútenie filmu bol už počas koncertu Led Zeppelin v Royal Albert Hall 9. januára 1970, ale pre zlé osvetlenie bol záznam odložený do archívu."

Titu Led Zeppelin: The Song Remains The Same bol dokončený v roku 1976. Oficiálnu premiéru mal film 20. októbra 1976 v New Yorku, o dva dni v Los Angeles, o dva týždne neskôr v Londýne a sprevádzal ho rovnomenný soundtrack. V Bratislave premietnu reštaurovanú verziu snímky, pričom na remastrovanie a výrobu priestorového zvuku s Dolby Digital 5.1 kanálovým zvukovým mixom dohliadali samotní členovia kapely. Režisérmi filmu sú Peter Clifton a Joe Massot.

Začiatok projekcie je o 20.30 h.

TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).