Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Na cintoríne v Kopčanoch si uctili padlých vojakov

Z pietnej spomienky pri príležitosti blížiacej sa Pamiatky zosnulých na vojenskom cintoríne v bratislavskej Petržalke - Kopčanoch v sobotu 1. novembra 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

V Petržalke našlo posledný odpočinok 331 vojakov, ktorí padli v prvej svetovej vojne.

Bratislava 1. novembra (TASR) - Na Vojenskom cintoríne v Petržalke-Kopčanoch sa dnes už po deviaty raz konala pietna spomienka na vojakov, ktorí padli v prvej svetovej vojne a boli pochovaní práve na kopčianskom cintoríne. Ten sa stal miestom posledného odpočinku 331 vojakov deviatich národností.

"Dnešný pietny akt mal zvláštnu symboliku aj v tom, že v tomto roku si pripomíname 100. výročie vypuknutia prvej svetovej vojny," pripomenul Ernest Húska z Petržalského okrášľovacieho spolku, ktorý pietnu spomienku organizuje.

Galéria z pietnej spomienky:





"Snažíme sa dodržať tradíciu z rokov 1922-1938, kedy vojaci kopčianskej posádky každý rok 1. novembra vypálili čestnú salvu na pamiatku padlým," dodal Húska. Podujatie si našlo tradíciu aj u verejnosti. "Dnes sme boli navyše svedkom, keď jedna pani tu medzi pochovanými identifikovala svojho prastrýka," povedal Húska. K pietnej spomienke sa dnes opäť pripojili aj zástupcovia ruského, poľského i českého veľvyslanectva. "Z maďarského mesta Székesfehérvár zasa prišli členovia združenia, ktoré má rovnaké zameranie ako náš Petržalský okrášľovací spolok," dodal Húska.



Vojenský cintorín v Kopčanoch vznikol v priebehu prvej svetovej vojny, v roku 1916, ako doplnok vojenského lazaretu, kde ležali väčšinou ťažko ranení vojaci rakúsko-uhorskej monarchie, ale aj iní vojaci bojujúcich strán. V roku 1916 tu boli pochovaní vojaci, ktorí zomreli v Posádkovej nemocnici Bratislava alebo v bratislavskej Divíznej nemocnici. V blízkosti cintorína sa zároveň nachádza vojenský bunker.