Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Bratislava

Mimoriadne mestské zastupiteľstvo zvolal Nesrovnal na piatok

Mestskí poslanci zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva žiadali, pretože primátor nepodpísal viaceré uznesenia, ktoré prijali v rámci rokovania o zmene rozpočtu na tento rok.

Na snímke primátor hl. mesta SR Bratislavy Ivo Nesrovnal Foto: TASR/Dano Veselský

Bratislava 12. júla (TASR) - Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal zvolal na piatok (14.7.) mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva, ktoré si vyžiadalo 16 mestských poslancov vo štvrtok 6. júla. Dôvodom sú viaceré uznesenia z júnového zastupiteľstva, ktoré primátor odmietol podpísať. Mimoriadne rokovanie poslancov sa bude konať o 11.00 h v Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca, krátko po návrate primátora zo zahraničnej pracovnej cesty v Bruseli. TASR o tom informovala Katarína Kohútiková z komunikačného oddelenia magistrátu.

Mestskí poslanci zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva žiadali, pretože primátor nepodpísal viaceré uznesenia, ktoré prijali v rámci rokovania o zmene rozpočtu na tento rok a prerozdelení dosiahnutého prebytku 26 miliónov eur. Poslanci tak chcú opätovne potvrdiť tieto uznesenia a prelomiť tak primátorovo veto. "Primátor nepodpisuje veci, ktoré podľa mňa nemá právo nepodpisovať. Na druhej strane nepodpisuje uznesenia čiastočne, čo mu zákon nedovoľuje, lebo v zákone máte napísané, že primátor môže pozastaviť plnenie uznesenia, ale nemôže čiastočne pozastaviť uznesenie," povedal pre TASR poslanec Ján Hrčka. 

Nadpolovičná väčšina poslancov by podľa neho mala byť prítomná na mimoriadnom rokovaní. Problémom môže byť, či sa nájde trojpätinová väčšina všetkých poslancov, ktorá je potrebná na prelomenie primátorovho veta. "Sú prázdniny, uvidíme, budeme sa snažiť, aby tá trojpätinová väčšina bola," podotkol poslanec.

Nesrovnal argumentuje, že poslanci podávajú návrhy, ktoré sú často v rozpore so základnými právnymi predpismi. "Navzájom si odporujú, sú pre mesto nevýhodné, nevykonateľné a predkladané bez predchádzajúcich pracovných konzultácií, často na poslednú chvíľu. Preto ich nemožno podpísať," skonštatoval primátor na margo kritiky poslancov.

Hlavné mesto podotýka, že primátor na základe platnej legislatívy môže pozastaviť výkon uznesenia mestského zastupiteľstva, ak sa domnieva, že odporuje zákonu alebo je pre mesto zjavne nevýhodné. "Napriek výsledku zasadnutia mestského zastupiteľstva môže pozastaviť nielen účinnosť celého súhrnného uznesenia, ale aj účinnosť len niektorého z viacerých bodov v ňom," uviedla bratislavská samospráva.