Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Bratislava

Materské centrum Hojdana v bratislavskom Ružinove bude fungovať ďalej

Downov syndróm Foto: TASR/Martin Baumann

Ružinovskí poslanci mu predĺžili nájom do konca januára 2027.

Bratislava 11. júla (TASR) – Materské centrum Hojdana, jediné svojho druhu v bratislavskom Ružinove, bude fungovať aj naďalej. Ružinovskí poslanci mu na ostatnom rokovaní miestneho zastupiteľstva predĺžili nájom v priestoroch na Haburskej ulici na ďalších desať rokov, teda do konca januára 2027. Predchádzala však tomu búrlivá diskusia, keďže priestory objektu, v ktorom funguje aj materské centrum, sa objavili ako jedna z alternatív v predloženom návrhu riešenia na navýšenie počtu miest v materských školách.

Miestny úrad na podnet samotných poslancov vypracoval totiž analýzu vhodných objektov na vytvorenie nových miest na rozšírenie kapacít škôlok, spolu s návrhom riešenia prípravy vhodných objektov. Mestská časť je zriaďovateľom 11 materských škôl, v ktorých je zahrnutých aj 11 elokovaných pracovísk. Napriek tomu, že v súčasnosti prevádzkuje 96 tried, dopyt po miestach v škôlkach je vyšší ako ponuka. Samospráva preto plánuje kapacity rozširovať, či už rekonštrukciou existujúcich priestorov v materských a základných školách, prístavbami, alebo nadstavbami niektorých objektov či novostavbami.

V rámci materiálu bola vypracovaná aj štúdia využiteľnosti objektu na Haburskej ulici s vyčíslením predbežných nákladov. Štúdia bola rozpracovaná v troch alternatívach, od zachovania materského centra bezo zmeny a vytvorením jednej triedy materskej školy v priestoroch súkromných ambulancií, ktoré tam majú fungovať do konca januára budúceho roka, cez zriadenie dvoch tried škôlky a vyhradenie priestorov pre centrum v suteréne a na prvom poschodí, až po využitie celých priestoroch výhrade na účely materskej školy so štyrmi triedami.

Možné zásahy do fungovania centra sa však nepozdávali mnohým rodičom, ktoré materské centrum využívajú. Neslúži totiž len zdravým chlapcom a dievčatám, ale aj deťom s Downovým centrumom, ktorí tu majú aj svoje divadielko a priestory sú pre nich "alfou a omegou". V centre fungujú tiež herne, tvorivé dielne, rôzne krúžky či laické i profesionálne kurzy. Organizujú sa prednášky, workshopy a prednášky, letné tábory či tematické stretnutia a podujatia. Za jeho zachovanie v súčasných priestoroch pritom vznikla aj petícia, pod ktorú sa podpísalo 1430 ľudí.

Proti zrušeniu centra sa postavili aj niektorí poslanci, podľa ktorých nebolo v úmysle samosprávy centrum rušiť. V poslaneckom pléne sa však našli aj takí, ktorí poukazovali na potreby celého Ružinova, nielen Hojdany. Poslanec Peter Hrapko v tejto súvislosti hovoril aj o "cirkuse a vyvíjanom tlaku" zo strany centra a hoci obdivuje boj, s akým sa pustili do záchrany centra, upozorňuje, že je nutné myslieť aj na iné mamičky a celý Ružinov. Za krízový problém, ktorý treba čo najskôr riešiť, označil súčasný nedostatok miest v škôlkach.

Poslanci nakoniec schválili priority riešení, podľa ktorých by sa mali kapacity rozširovať v piatich materských a jednej základnej škole, a to buď rekonštrukciou služobných bytov, nadstavbou či prístavnou. Takýmito rekonštrukčnými prácami by malo mestskej časti pribudnúť okolo 200 miest pre potreby škôlok. Okrem toho by sa mala na každé zastupiteľstvo predkladať informatívna správa, ako sa v danej veci postupuje.