Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Bratislavská polícia hlási podstavy, z kritérií však upustiť nehodlá

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Zavedením novej štátnej služby kadeta chcú policajti do svojich radov zase nalákať čerstvých absolventov stredných škôl vo veku 18 rokov, ktorým do 21 rokov platia minimálnu mzdu.

Bratislava 1. novembra (TASR) – Policajtov je v Bratislavskom a Trnavskom kraji dlhodobo málo. Podľa polície to súvisí s veľkou pracovnou konkurenciou a vyššími platmi na západnom Slovensku. Ministerstvo to chce riešiť príplatkami a informačnými kampaňami, z kritérií však poľaviť nehodlá. TASR o tom informovali z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR.

„Môžeme potvrdiť, že v Bratislavskom a Trnavskom kraji dlhodobo evidujeme obsadenosť nižšiu ako 90 percent,“ uvádza sa v stanovisku rezortu vnútra, ktoré chce situáciu riešiť prijatím viacerých opatrení. Jedným z nich je aj zvýšenie intenzity prijímacieho konania, ktoré sa po novom koná štyrikrát do roka, a zvýšila sa taktiež kapacita policajných škôl.

Zavedením novej štátnej služby kadeta chcú policajti do svojich radov zase nalákať čerstvých absolventov stredných škôl vo veku 18 rokov, ktorým do 21 rokov platia minimálnu mzdu.

Rezort vnútra spomína taktiež propagačné kampane, ako „Staň sa policajtom v Bratislavskom kraji“, poprípade ukážky práce na Dni polície alebo počas dňa otvorených dverí v parlamente. „Aktivity vyvíjame aj napríklad na veľtrhu práce Job Expo alebo iných regionálnych podujatiach,“ doplnilo ministerstvo.

„Policajná služba v Bratislave je zohľadnená vo výške niektorých príplatkov,“ dodal rezort vnútra, avšak nešpecifikuje konkrétne čísla. Realita je podľa ministerstva taká, že sú kritéria na prijatie do policajných služieb náročné. „Vzhľadom na charakter policajného povolania nie je možné upustiť od nastavených požiadaviek,“ spresnilo.