Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Bratislavskej MHD pribudli nové moderné sólo autobusy

Dopravný podnik Bratislava, a. s. predstavil nový typ autobusu s dĺžkou 12 metrov s označením Iveco Urbanway 12M vo vozovni Jurajov Dvor. Na snímke nový autobus Iveco Urbanway 12M, ktorý premáva na linke 50. Foto: TASR/Štefan Puškáš
Dopravný podnik Bratislava, a. s. predstavil nový typ autobusu s dĺžkou 12 metrov s označením Iveco Urbanway 12M vo vozovni Jurajov Dvor. Na snímke interiér autobusu Iveco Urbanway 12M. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vozidlo je vybavené najmodernejšou informačnou technológiou, ktorá je momentálne na trhu dostupná.

Bratislava 12. novembra (TASR) – Už od pondelka (10.11) je zaradený v hlavnom meste do premávky na linke číslo 50 nový dvanásťmetrový autobus Iveco Urbanway. Dnes ho na tlačovej konferencii predstavili zástupcovia Dopravného podniku Bratislava (DPB) vo vozovni Jurajov Dvor.

Tento sólo autobus, s celkovou obsaditeľnosťou pre 94 cestujúcich, umožňuje bezbariérový nástup pre imobilných cestujúcich, je nízkopodlažný s výklopnou plošinou. Nevidiaci a slabozrakí majú k dispozícii akustický informačný systém, spojený s možnosťou vyhlasovania zastávok a liniek.

Fotogaléria z predstavenia autobusu






"Vozidlo spĺňa normy Euro 6, je vybavené najmodernejšou informačnou technológiou, ktorá je momentálne na trhu dostupná," povedal riaditeľ Divízie autobusy DPB Miroslav Duplinský. V autobuse sa nachádza vnútorný a vonkajší kamerový i informačný systém. Je plne klimatizovaný a výhodou je aj jeho oceľová samonosná konštrukcia s antikoróznou úpravou.

"Bude zaradený vo vozovni Trnávka a nasadzovaný na tú najťažšiu linku 50, ktorú táto prevádzka má," spresnil riaditeľ Úseku techniky a prevádzky DPB Bronislav Weigl.

Do vozidlového parku dopravného podniku boli pred pár dňami dodané dve vozidlá tohto typu, ďalšie má pribudnúť vo štvrtok (13.11.). Celkovo dopravný podnik vysúťažil 20 autobusov Iveco Urbanway s možnosťou opcie na ďalších 20. Cena jedného vozidla sa pohybuje okolo 200.000 eur.

Moderné autobusy v DPB pribúdajú v rámci dvoch verejných obstarávaní na nákup 50 nových autobusov, s možnosťou opcie na nákup ďalších 50.