Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Bratislava

V Petržalke pribudne tretí voľný výbeh pre psov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Výbeh má byť medzi Vyšehradskou ulicou a Panónskou cestou v bratislavskej Petržalke.

Bratislava 17. marca (TASR) – Medzi Vyšehradskou ulicou a Panónskou cestou v bratislavskej Petržalke by mohol do leta pribudnúť tretí oplotený výbeh pre psov. Ten by mal vzniknúť na zhruba 24-árovom pozemku za približne 10.000 eur.

"Výbeh bude slúžiť obyvateľom okolitých domov a ich štvornohým miláčikom, ale aj ostatným návštevníkom sídliska. Zároveň prispeje k vyššej bezpečnosti Petržalčanov, lebo psy sa tu môžu dosýta vyšantiť bez toho, aby niekoho ohrozovali," informovala TASR Silvia Vnenková z oddelenia komunikácie s verejnosťou petržalského miestneho úradu.

Projekt počíta s cvičiacimi prvkami pre psov, ale aj s osadením lavičiek, košov na psie exkrementy a komunálny odpad a taktiež s vybudovaním prístupového chodníka. "Stromy na tomto pozemku nepochybne spríjemnia pobyt vo výbehu psom aj ich majiteľom, čo ocenia najmä v teplejších dňoch," doplnila Vnenková.

Prvý oplotený výbeh s cvičiskom pre psov otvorila miestna samospráva v septembri 2014 na Wolkrovej ulici. Ten slúži nielen na voľné venčenie štvornohých miláčikov, ale aj na bezplatný výcvik riadne prihlásených psov. Okrem toho sa tu konajú aj vzdelávacie workshopy, školenia, prednášky, súťaže či výstavy. Druhý, menší oplotený výbeh pribudol v januári minulého roka na Holíčskej ulici. Jeho súčasťou sú aj dve lavičky, dva koše na komunálny odpad a jeden na psie exkrementy.

Mestská časť si podľa starostu Vladimíra Bajana uvedomuje dôležitosť psov pre ľudí, zároveň ale chápe aj častú kritiku zo strany nepsíčkarov. "Psy mnohým zmierňujú samotu, učia deti zodpovednosti za niekoho živého, sú členmi rodín. Na druhej strane ale chápeme nepsíčkarov, ktorým prekážajú voľne pohybujúce sa psy, to, že mnohí majitelia bez mihnutia oka nechávajú značky po svojich miláčikoch na chodníkoch a trávnikoch," konštatuje Bajan. V rámci zabezpečenia lepšieho spolunažívania preto samospráva buduje voľné výbehy pre psov, osádza koše na psie exkrementy a majiteľom psov zároveň dáva zadarmo rolku s 350 vrecúškami na tieto exkrementy.