Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislava

VIDEO: V hlavnom meste sa zišli otužilci, aby si zaplávali v Dunaji

Snímka z 21. ročníka zimného plávania v rieke Dunaj pod názvom Memoriál Jozefa Makaia v nedeľu 5. januára 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Plávanie v studenej vode je pre všetkých otužilcov dobre známe, ale Dunaj je podľa podpredsedníčky združenia Andrey Ostrihoňovej trochu iná záležitosť.

Bratislava 5. januára (TASR) – V centre hlavného mesta sa do Dunaja ponorili otužilci. Popri brehu a krížom cez tok si v nedeľu zaplávali pri príležitosti 21. ročníka Memoriálu Jozefa Makaia, ktorý organizuje občianske združenie (OZ) Ľadové Medvede Bratislava.

"Je to taká najprestížnejšia záležitosť, pretože Dunaj je v januári najstudenší a vonku je zima. V rieke je tiež tečúca voda, nie je to stojatá voda, takže je to tak trošku 'líznuté' aj dobrodružstvom a nebezpečenstvom," povedala podpredsedníčka združenia Andrea Ostrihoňová. Dodala, že podujatie zároveň slúži aj na propagačné účely, ktorými chcú členovia poukázať na benefity otužovania a zdravý životný štýl.

Plávanie v studenej vode je pre všetkých otužilcov dobre známe, ale Dunaj je podľa Ostrihoňovej slov trochu iná záležitosť. "Je to ešte studenšie, pretože z vás tečúca voda strháva aj tie posledné zvyšky tepla, ktoré máte, ale po pár minútach, keď už stuhnete, nastúpi účinok adrenalínu, ktorý vám zaplaví organizmus a cítite sa veľmi dobre. Keď k tomu pridáte, že ste ešte súčasťou takého toku, ako je Dunaj, a plávate cez hlavné mesto, tak je to naozaj veľmi dobrý zážitok," vysvetlila.

Ostrihoňová priblížila aj to, aké pocity otužilci pri plávaní zažívajú. "Každý to pociťuje inak, ale čo máme spoločné, je, že nám odíde krv z končatín a uzatvára sa cievne zásobenie, takže to bolí. Na nohách máme topánky, pretože keď máte podchladené končatiny, tak necítite, že ste sa zranili. Na rukách však nenosíme rukavice a to je ten najnepríjemnejší pocit, keď vám stŕpnu, a ešte horšie je, keď rozmŕzajú,“ povedala, no dodala, že benefity otužovania sú omnoho väčšie. „Nie že by sme nechoreli, ale máme lepšiu zdravotnú kondíciu a choroby, ktoré sme mali, sa dostávajú na normál alebo sa zlepšujú,“ dodala.