Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

V Dúbravke otvorili bezplatnú právnu poradňu

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Bezplatné konzultácie s právnikmi sú určené iba pre tých, ktorí majú v mestskej časti trvalý pobyt, musia preto mať pri sebe občiansky preukaz.

Bratislava 1. apríla (TASR) – V prípade exekúcií, majetkového vyrovnania či dedičského konania, ale aj v záležitostiach rodinného práva a pracovnoprávnych vzťahov sa obyvatelia bratislavskej Dúbravky môžu od apríla obrátiť na bezplatnú právnu poradňu. Na miestnom úrade na Žatevnej ulici ju dnes oficiálne uviedli do prevádzky zástupcovia mestskej časti i právnici, ktorí bezplatné poradenstvo budú poskytovať.

Poradňa začne fungovať od 8. apríla a otvorená bude každú stredu od 14.00 do 17.00 h. Bezplatné konzultácie s právnikmi sú určené iba pre tých, ktorí majú v mestskej časti trvalý pobyt, musia preto mať pri sebe občiansky preukaz.

Starosta Dúbravky Martin Zaťovič na dnešnom otvorení vyjadril potešenie, že sa touto službou pripájajú k iným bratislavským mestským častiam, kde už bezplatná právna poradňa funguje, ako napríklad Petržalka, Staré Mesto alebo Nové Mesto.

Zaťovič verí, že bezplatné poradenstvo bude benefitom najmä pre nízkopríjmové skupiny obyvateľstva – seniorov, slobodné matky či mladé rodiny. "Aby sa mohli poradiť, zorientovať v probléme a aby sa aj zvýšilo ich právne vedomie," uviedol Zaťovič. Hovorkyňa Dúbravky Lucia Marcinátová spresnila, že bezplatné právne konzultácie budú poskytovať štyria advokáti, všetci bez nároku na honorár.

Poradňa sa nebude týkať trestného práva a nebude poskytovať ani právne zastúpenie na súdoch. "Poradíme však v tom, čo je potrebné urobiť v procesných úkonoch, prípadne odkážeme na advokátske kancelárie, ktoré sa danej problematike venujú, alebo na centrá právnej pomoci, ktoré poskytujú právne zastúpenie sociálne odkázaným osobám," vysvetlila jedna zo štyroch advokátov v dúbravskej poradni, JUDr. Anna Ščepková.

Záujemcovia o bezplatné právne poradenstvo sa nemusia dopredu nahlasovať, stačí prísť v stredu v dohodnutých hodinách.