Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Hlavné mesto otvára svoje brány, sprístupní aj nevšedné miesta

Ilustračné foto Foto: TASR

Na nádvorí Starej radnice môžu ľudia navštíviť remeselný jarmok, alebo sa zapojiť do burzy kníh v Mestskej knižnici v Bratislave.

Bratislava 22. apríla (TASR) – Otvorené historické miesta, mestské múzeá, kultúrne, spoločenské i športové areály. To všetko majú k dispozícii už od štvrtka (21.4.) do nedele (24.4.) obyvatelia i návštevníci hlavného mesta. V hlavnom meste sa totiž konajú Dni otvorených dverí samosprávy, už 13. ročník podujatia Bratislava pre všetkých, v rámci ktorého môže zavítať verejnosť i na nevšedné miesta.

Na nádvorí Starej radnice môžu ľudia navštíviť remeselný jarmok, alebo sa zapojiť do burzy kníh v Mestskej knižnici v Bratislave. Obdivovať môžu tiež výstavy v Galérii mesta Bratislavy či v Primaciálnom paláci. Pre verejnosť bude sprístupnená i primátorova pracovňa. Návštevníci sa môžu s bratislavským primátorom Ivom Nesrovnalom stretnúť aj osobne. Taktiež aj s jeho námestníkmi alebo mestskými poslancami.

Na programe je aj symbolické otvorenie brán mesta, a tým aj otvorenie turistickej sezóny. Bohatý program je pripravený aj na Hlavnom, Hviezdoslavovom či Primaciálnom námestí. Otvorené budú aj expozície mestského múzea, vrátane hradu Devín či Múzea dejín mesta v Starej radnici. V letnej čitárni U červeného raka môžu ľudia napríklad spoznať výcvik vodiacich psov.

Mestská organizácia cestovného ruchu Bratislava Tourist Board (BTB) pripravila pre návštevníkov viacero tematických výstav a prehliadok. Medzi najzaujímavejšie budú patriť prehliadky pod názvom Kulinárska Bratislava a Tekutá Bratislava.

Počas celého víkendu budú dvere dokorán otvorené aj v zoologickej záhrade či v športových zariadeniach, o ktoré sa stará STARZ. Zažiť iný pohľad na Bratislavu budú môcť návštevníci aj vďaka jazde historickou električkou. Vďaka jedinečnej prehliadke môžu spoznať aj ostrov Sihoť alebo Vodárenské múzeum so záhradou.

Na Jakubovom námestí nájdu návštevníci aj Dobrý trh, na ktorom sa bude mesto prezentovať aj v podobe stánku. Na Partizánskej lúke budú prebiehať Lesnícke dni 2016.

Na viacerých linkách bratislavskej MHD budú počas víkendu 23. a 24. apríla premávať posilnené spoje. Na hrad Devín budú premávať autobusové linky 28 od Mosta SNP. Do ZOO so skráteným intervalom medzi spojmi budú premávať autobusy na linkách číslo 31, 32 a 30. Na Železnú studničku bude linka číslo 43 premávať z Patrónky aj na Kačín.

Kompletný program podujatia môže verejnosť nájsť na webovej stránke hlavného mesta.

Podujatie Bratislava pre všetkých pripomína pridelenie mestských práv a historické obdobie, ktoré sa v minulosti spájalo s oslavami a neformálnymi stretnutiami zástupcov radnice s obyvateľmi kráľovského mesta. Každoročne na tento sviatok hlavného mesta SR zavíta približne 150.000 návštevníkov.