Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Bratislava pre všetkých 2016

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Bratislava už tradične počas posledného aprílového víkendu v dňoch 22. – 24. apríla otvorí svoje brány obyvateľom a návštevníkom mesta.

Bratislava 20.apríla (TABLET.TV) – Hlavné mesto si tak pripomenie pridelenie mestských práv a historické obdobie, ktoré sa v minulosti spájalo s oslavami a neformálnymi stretnutiami zástupcov radnice s obyvateľmi kráľovského mesta.

Rok 2016 bude patriť už trinástemu ročníku podujatia, ktoré ponúka pestrý a bohatý program pre všetky generácie. Voľne prístupné budú napríklad Múzeum mesta Bratislavy, Galéria mesta Bratislavy, či Zoologická záhrada. Pre verejnosť otvorí svoje brány aj Primaciálny palác. V kancelárii primátora sa budú môcť návštevníci osobne stretnúť s primátorom hlavného mesta Ivom Nesrovnalom a s jeho námestníkmi. Okrem toho budú mať záujemcovia možnosť navštíviť galériu v Primaciálnom paláci so vzácnymi gobelínmi.




V rámci podujatia Bratislava pre všetkých budú otvorené jednotlivé expozície mestského múzea, medzi inými hrad Devín, Múzeum dejín mesta v Starej radnici a ďalšie. V Galérii mesta Bratislavy v Mirbachovom paláci môžu návštevníci obdivovať umelecké poklady predstaviteľa slovenského netradičného žánrového maliarstva medzivojnového obdobia Arnolda Petra Weisza-Kubínčana.

Pre najmenších návštevníkov mesto pripravilo sobotné námestie detí a mládeže na Hlavnom námestí, kam prídu svoje zručnosti prezentovať deti z umeleckých škôl a centier voľného času. Najmladším návštevníkom bude taktiež venovaný rozprávkový deň otvorených dverí na doskách Mestského divadla P.O. Hviezdoslava.

Samospráva v spolupráci s tínedžermi pripravila 9. ročník celomestského projektu Mestského parlamentu mladých Bratislava, ktorý zahŕňa súťažnú výstavu pod názvom Bratislava objektívom detí a mládeže. Mladá generácia na netradičnej výstave v autobuse na Hviezdoslavovom námestí vyjadrí názor na svoje rodné mesto a život v ňom svojimi očami.

Novinkou tohto ročníka bude prezentačný stánok hlavného mesta na Dobrom trhu na Jakubovom námestí, kde budú k dispozícii odborníci z útvaru hlavnej architektky, oddelenia správy komunikácií a oddelenia mestskej zelene a životného prostredia pre tých, ktorí by sa chceli dozvedieť viac o obnove mestskej zelene, opravách komunikácií, prípadne si nechať poradiť na tému obnovy bytových domov. Prvýkrát si budú môcť návštevníci stiahnuť kompletný program jednotlivých podujatí priamo na námestiach v meste prostredníctvom aplikácie KnowSpot.

Veľmi odporúčame, aby návštevníci nechali svoje autá doma a využili na presun do mesta služby MHD, ktorá bude na exponované miesta premávať počas víkendu 23. a 24. apríla v posilnenom režime. Na viacerých linkách MHD budú premávať posilnené spoje. Na hrad Devín budú premávať autobusové linky č. 28 od Mosta SNP. Do ZOO so skráteným intervalom medzi spojmi budú premávať autobusy linky č. 31 na trase Trnavské mýto, Námestie slobody, Staromestská, Lafranconi, ZOO, Cintorín Slávičie údolie a tiež linky č. 32 na trase Hlavná stanica, Kramáre, ZOO, Botanická záhrada, Dlhé diely a linka č. 30 od Mosta SNP v smere na Lamač. Na Železnú studničku aj na Kačín bude zo zastávky Patrónka premávať linka č. 43.

Víkendové podujatie samosprávy hlavného mesta SR s názvom Bratislava pre všetkých každoročne navštevuje približne 150 000 ľudí z Bratislavy, z celého Slovenska, ako aj zo zahraničia.