Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Basketbal

Slovenky začali s prípravou na Maďarky, Suja: Máme svoju kvalitu

Na snímke uprostred tréner slovenskej reprezentácie v basketbale žien Juraj Suja. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Slovenky obsadili v predchádzajúcom kvalifikačnom cykle v A-skupine nepostupové tretie miesto, po desiatich rokoch chýbali v boji o európskeho šampióna.

Piešťany 12. novembra (TASR) - Slovenská ženská basketbalová reprezentácia odštartovala v Piešťanoch prípravu na úvodný duel kvalifikácie majstrovstiev Európy 2021. V nedeľu 17. novembra o 20.30 h sa v šopronskej Novomatic aréne predstaví proti domácim Maďarkám. Zverenky Juraja Suju chcú vykročiť do náročnej H-skupiny úspešne.

Slovenky obsadili v predchádzajúcom kvalifikačnom cykle v A-skupine nepostupové tretie miesto, po desiatich rokoch chýbali v boji o európskeho šampióna. Pod vedením nového kouča sa reprezentácia stretla už v lete v rámci prípravného bloku. Teraz na ňu čaká prvá ostrá previerka. "S niečím sme začali a teraz budeme v tom pokračovať. Už ranný tréning ukázal, že niektoré veci nám idú ľahšie, ako keby sme sa stretli a videli prvýkrát," uviedol v utorok Suja.



V nominácii nechýbajú kľúčové opory ako Barbora Bálintová, Žofia Hruščáková či Angelika Slamová: "Ja som osobne spokojný s nomináciou. Myslím si, že tie, ktoré tu majú byť, sú tu. Dúfam, že budeme všetci zdraví a tak, ako sme tento týždeň začali, tak aj dokončíme. Vždy prídu okolnosti nejaké zdravotného charakteru alebo iného, tomu sa nikdy nevyhneme. Pri našej kvantite hráčok vždy cítiť nejaké absencie. S nomináciou, ktorú mám tu, som spokojný."

Na úvod cestujú zverenky Suju do Maďarska, k pravidelnému účastníkovi majstrovstiev Európy. Na tohtoročnom európskom šampionáte obsadili Maďarky siedme miesto. "Maďarsko je papierovým favoritom, bol v top osmičke na majstrovstvách Európy a plus hrá doma. Má výbornú generáciu mladých hráčok a naturalizovanú Američanku, ktorá je sama schopná otáčať a rozhodovať zápasy. My však tiež máme čo ponúknuť, máme svoju kvalitu. Nejdeme tam s nejakými zvesenými hlavami. Samozrejme, pracujeme dlhodobo na tom, aby sme boli čo najlepšie pripravení. Videl som všetky ich zápasy na majstrovstvách Európy, pozerám ich teraz opäť. Budeme čakať, s čím prídu do zápasu v Holandsku," vyjadril sa Suja.



Pri trojčlennej skupine bude pre Slovenky každý duel mimoriadne dôležitý. Už hneď ten úvodný môže napovedať o postupových šanciach nášho výberu. "Vieme, že v Maďarsku to bude veľmi náročný a ťažký zápas. Ja verím v tento tím, že sa zvládneme dobre pripraviť a ten zápas vyhráme," povedala rozohrávačka Barbora Bálintová.

Kvalifikácia sa bude hrať systémom doma – vonku, na európsky šampionát postúpia víťazi skupín a päť najlepších tímov z druhých miest. Účasť na ME majú už istú organizátori záverečného turnaja Francúzsko a Španielsko. Meno nového európskeho šampióna bude známe v júni 2021.

Širšia nominácia Slovenska na zápas kvalifikácie ME 2021 proti Maďarsku (nedeľa 17. novembra o 20.30 h)


Michaela Balážová (Young Angels Košice), Barbora Bálintová, Angelika Slamová (obe Arka Gdyňa/Poľ.), Nikola Dudášová, Michaela Fekete-Ráková, Miroslava Mištinová, Alica Moravčíková (všetky MBK Ružomberok), Alexandra Hašková (Piešťanské Čajky), Žofia Hruščáková (UNI Győr MÉLY-ÚT /Maď.), Ivana Jakubcová (Gesam Gas e Luce Lucca/Tal.), Sabína Orozsová (Allianz Geas Sesto San Giovanni/Tal.), Veronika Remenárová (KP Brno/ČR), Timea Sujová (ŠBK Šamorín), Regina Palušná (bez klubovej príslušnosti)


realizačný tím:
Juraj Suja - hlavný tréner, Peter Jankovič - asistent trénera, Ján Meszároš - lekár, Alžbeta Dutková - fyzioterapeutka, Marián Vlkovič - masér, Tomáš Horký - manažér tímu



program Slovenska v H-skupine kvalifikácie ME 2021:

17. novembra o 20.30 h: Maďarsko - SLOVENSKO (Šoproň)

12. novembra 2020: SLOVENSKO - Holandsko

4. februára 2021: SLOVENSKO - Maďarsko

7. februára 2021 o 19.30 h: Holandsko - SLOVENSKO (Amsterdam)