Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Basketbal

OHLASY OSOBNOSTÍ na tragickú smrť Kobeho Bryanta

Na archívnej snímke zo 14. júna 2009 basketbalista Los Angeles Lakers Kobe Bryant drží trofej Larryho O'Briena a trofej pre najužitočnejšieho hráča (MVP) súťaže po zisku titulu po triumfe nad Orlandom Magic v 5. finálovom zápase zámorskej basketbalovej NBA v Orlande. Jeden z najlepších basketbalistov histórie Kobe Bryant zahynul v nedeľu 26. januára 2020 po páde helikoptéry vo veku 41 rokov. Foto: TASR/AP

Spolu s posádkou počet obetí vystúpal napokon na deväť.

Jeden z najlepších basketbalistov histórie Kobe Bryant zahynul v nedeľu po páde helikoptéry vo veku 41 rokov. Spolu s ním zahynula aj jeho 13-ročná dcéra Gianna. Na palube s nimi bol taktiež 56-ročný bejzbalový tréner John Altobelli, ktorý viedol 27 rokov družstvo univerzity Orange Coast, spolu so svojou ženou Keri a 13-ročnou dcérou Alyssou. Spolu s posádkou počet obetí vystúpal napokon na deväť.

Kareem Ambul-Jabbar, najlepší strelec histórie NBA: "Mnoho ľudí si bude pamätať Brynta ako úžasného športovca, ktorý inšpiroval celú generáciu basketbalistov. Ja si ho budem pamätať ako niekoho, kto bol oveľa viac ako športovec."

Tony Parker, štvornásobný šampión NBA: "Som zdrvený. Bol si skutočnou legendou a skutočným priateľom."

Luka Dončič, líder Dallasu Mavericks: "Toto nemôže byť pravda. Prosím, nie."


Miami Heat,
tím NBA: "Naše srdcia sú plné obrovského smútku. Naše modlitby posielame rodine Kobeho Bryanta a všetkým, ktorých táto nehoda zasiahla."


Joel Embiid,
líder Philadelphie 76ers: "Ľudia, neviem, kde začať. Začal som hrať basketbal, pretože som videl hrať Kobeho vo finále 2010. Bol to zlom v mojom živote, od tej chvíle som chcel byť ako Kobe. Som neskutočne smutný práve v tejto chvíli."


Trae Young,
líder Atlanty Hawks: "Mal som tu česť stretnúť sa s Giannou Marie-Onore. Tento rok bola iba na troch zápasoch, na dvoch som hral ja. Povedala mi, že som jej najobľúbenejší hráč. Neverím tomu, čo sa stalo."


Dennis Rodman, päťnásobný šampión NBA: "Som zničený zo správy, že môj priateľ Kobe Bryant zomrel. Moje modlitby smerujú k jeho manželke a deťom."


Usain Bolt, osemnásobný olympijský víťaz v šprinte: "Stále tomu nemôžem uveriť."


Tom Brady, šesťnásobný víťaz Super Bowlu: "Už teraz nám chýbaš, Kobe.'"

Michael Jordan, jeden z najlepších basketbalistov histórie: "Slová nemôžu popísať tú bolesť, ktorú cítim. Kobe bol pre mňa ako brat. Budú mi chýbať rozhovory s ním. Bol to nebezpečný protivník, jeden z najlepších hráčov vôbec. Predovšetkým to bol skvelý otec, ktorý miloval svoje dcéry."

Shaquille O'Neal, bývalý Bryantov spoluhráč z Lakers: "Nedokážem vyjadriť tu bolesť, ktorú prežívam. Stratil som nielen brata, ale aj neter Gigi. To dievča sa narodilo v rovnaký deň, ako moja najmladšia dcéra Me'Arah. Kobe bol viac ako športovec, bol skvelým rodinne založeným človekom."

Earvin "Magic" Johnson, bývalý hráč Lakers: "Naše mesto, basketbal a klub Lakers už nikdy nebudú také ako predtým. Budú mi chýbať všetky tie rozhovory o tom ako milujeme basketbal, Lakers, Taliansko a otcovstvo."

Adam Silver, komisár NBA v oficiálnom vyjadrení: "Kobe Bryant bol ukážkou toho, čo vznikne, keď sa zmieša talent s mimoriadnou zanietenosťou ku hre. Bol to výnimočný hráč s prvkami, ktoré ho činia legendou. Inšpiroval ľudí po celom svete. Mal prirodzenú múdrosť a cítil, že jeho misiou je podeliť sa o svoje znalosti s budúcou generáciou."

Barack Obama, bývalý prezident USA: "Kobe bol legendou na ihrisku a práve začal usilovne pracovať na tom, aby bol aj mimo neho. Pre nás s manželkou Michelle ako rodičov je ešte viac srdcervúca strata Gianny."

Za Bryantom smútia aj v Taliansku, Tottimu bolo cťou ho poznať



Tragická smrť amerického basketbalistu Kobeho Bryanta sa dotkla športovej verejnosti aj v Európe. Predovšetkým v Taliansku, kde ako malý vyrastal, keď tam pôsobil ako hráč jeho otec Joe.

Denník La Gazzetta dello Sport vyšiel s veľkým titulkom "La Tragedia" a pripomenul, že Kobe hovoril plynulo po taliansky, miloval futbal a fandil AC Miláno. Zároveň zverejnil video, v ktorom Bryant nastúpil ako chlapec v toskánskom meste Pistoia.

Corriere citovalo ikonu talianskeho futbalového klubu AS Rím Francesca Tottiho, ktorý povedal, že "bolo pre neho cťou poznať tohoto amerického šampióna".

Francúzsky L'Equipe venoval portrétu dlhoročného hráča Lakers deväť strán a pripomenul, že Bryantovci krátko žili aj vo Francúzsku. "Basketbal nie je všetko, čo ma definuje," pripomenul denník slová basketbalistu z rozhovoru v roku 2017.

Aj v Austrálii, kde basketbal nepatrí medzi najpopulárnejšie športy, sa médiá Bryantovmu odkazu rozsiahlo venovali. "Mnoho hráčov zničí maratón 82 zápasov v základnej časti NBA a ďalších v play off, rok za rokom. Kobe tvrdo pracoval, aby dokázal zvládnuť tuto drinu, každý jeden zápas u súpera na tripe, nepriazeň publika, každé zranenie, nepresný výstrel i každú stratu," napísal Sydney Morning Herald.

Smrť Bryanta zasiahla aj Gretzkého s Ovečkinom, NHL vydala vyhlásenie



Vedenie zámorskej NHL vydalo v pondelok oficiálne vyhlásenie v súvislosti so smrťou legendárneho basketbalistu Kobeho Bryanta. K tragédii sa vyjadrila najväčšie hviezdy svetového hokeja, Wayne Gretzky s manželkou i Alexander Ovečkin.

"Národná hokejová liga vyjadruje sústrasť rodine legendy NBA Kobeho Bryanta, ako aj rodinám všetkých, ktorí tragicky zomreli," uvádza sa vo vyhlásení. Kobe Bryant a jeho dcéra Gianna zomreli v nedeľu dopoludnia po havárii vrtuľníka. "Janet a ja nemáme žiadne slová, ktoré by popisovali náš šok a smútok z tragickej smrti Kobeho Bryanta. Modlite sa za neho a jeho rodinu," napísal legendárny Kanaďan Gretzky na sociálnej sieti Twitter.

Rusa Ovečkina taktiež smrť Bryanta zasiahla, poznali sa osobne. "Je to ťažké, pretože som ho poznal. Bol legendou vo svete basketbalu a na celom svete. Stále tomu nemôžeme uveriť. Vždy mi potriasol rukou, vedel, kto som," citovala Ovečkina novinárka Samantha Pellová.

Bryant mal blízko aj k futbalu, Messi: "Opustil nás génius"


Tragická smrť basketbalistu Kobeho Bryanta šokovala aj komunitu futbalistov. Mal k tomuto odvetviu veľmi blízko. Časť detstva strávil v Taliansku, pretože jeho otec tam hral v nižšej súťaži po odchode z NBA.

Bryant sa naučil plynulo po taliansky a obľúbil si futbalový klub AC Miláno. "Rossoneri" vydali po jeho smrti vyhlásenie: "Nemáme žiadne slová, ktoré by opisovali, ako sme šokovaní správou o tragickej smrti Kobe Bryanta, fanúšika Milána, jedného z najväčších športovcov všetkých čias. Naše myšlienky smerujú rodinám ľudí postihnutých touto tragédiou. Budeš nám chýbať, Kobe."

V roku 2017 sa Bryant zúčastnil na tréningovom kempe Paríža St. Germain. Kylian Mbappe zverejnil spoločnú fotografiu s americkým basketbalistom na Twitteri a pridal hešteg #MambaForever. Mamba bola Bryantova prezývka.

Spomienku zosnulej legende venovali aj Ronaldo s Messim. Messi sa s Bryantom stretol pri natáčaní reklamy pre tureckú leteckú spoločnosť v roku 2012. "Nemám slov. Moje modlitby patria rodine a priateľom Kobeho. Bolo príjemné stretnúť sa s ním a stráviť spolu čas. Opustil nás skutočný génius," napísal Messi na Instagrame. Ronaldo tiež reagoval na Instagrame: "Je také smutné počuť srdcervúce správy o smrti Kobeho a jeho dcéry. Kobe bol pre mnohých ľudí skutočnou legendou a zdrojom inšpirácie. Vyjadrujem sústrasť rodine a priateľom, ako aj rodinám všetkých, ktorí pri tejto havárii zahynuli."