Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Značku Regionálny produkt Gemer-Malohont získali ďalší 13 výrobcovia

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Dokopy je v súčasnosti certifikovaných 38 výrobkov, respektíve skupín výrobkov.

Hrachovo 16. júla (TASR) – Značku Regionálny produkt Gemer-Malohont (RPGM), ktorá je určená pre tradičné výrobky a služby z rovnomenného regiónu na území okresov Rimavská Sobota, Revúca a Poltár, získali pre svoje produkty ďalší 13 miestni výrobcovia. TASR o tom informovala Miroslava Vargová, manažérka Miestnej akčnej skupiny (MAS) Malohont, ktorá je koordinátorom uvedeného značenia.

„Novinkou, ktorá sa veľmi osvedčila, bola osobná prezentácia žiadateľov pred členmi certifikačnej komisie, ktorí mali možnosť dozvedieť sa ďalšie doplňujúce informácie o žiadateľoch, ako aj o produktoch, s ktorými sa uchádzali o udelenie značky,“ priblížila Vargová.

Zároveň vyzdvihla rozbiehajúcu sa spoluprácu s miestnymi akčnými skupinami v regióne Gemer - Malohont, čo sa odrazilo nielen na celkovom počte a rôznorodosti predložených žiadostí, ale aj na rozšírení značky do ostatných častí regiónu. „Naše kapacity nepostačujú na to, aby sme oslovili výrobcov alebo boli prítomní vo všetkých častiach regiónu, preto vidíme v tejto spolupráci obrovský význam,“ dodala.

Medzi miestnymi produktmi, ktoré získali značku RPGM, sú tradičné maslo, smotana, tvaroh, výrobky z ovčieho mlieka, ríbezľové vína, ale aj med, čučoriedky, jahody a hydina či kyjatické hračky, vyšívané textilné výrobky i keramické obrazy a party. Dokopy je v súčasnosti certifikovaných 38 výrobkov, respektíve skupín výrobkov.

Hlavným cieľom tohto regionálneho značenia je podľa Vargovej pomoc miestnym živnostníkom, remeselníkom a malým firmám s propagáciou ich výrobkov, čím sa zároveň podporuje rozvoj regiónu a prispieva sa k jeho propagácii ako celku. Ďalšia výzva na predkladanie žiadostí o udelenie značky RPGM je naplánovaná na budúci rok.