Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

V Žiari nad Hronom si výročie oslobodenia mesta pripomenú netradične

Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein

Tie najsilnejšie momenty vojnovej histórie mesta, zachované na fotografiách, ožijú v emotívnom spracovaní ruskej maliarky, uvádza Mestské kultúrne centrum.

Žiar nad Hronom 4. apríla (TASR) - V Žiari nad Hronom si 70. výročie oslobodenia mesta pripomenú netradične - pútavou audiovizuálnou šou. "Tie najsilnejšie momenty vojnovej histórie mesta Žiar nad Hronom, zachované na fotografiách, ožijú v emotívnom spracovaní ruskej maliarky Evy Aibaz - maľovaním pieskom za hudobného sprievodu žiarskeho muzikanta Martina Hubu," uvádza Mestské kultúrne centrum (MsKC).

Eva Aibaz je umelkyňa s kaukazsko-ruskými koreňmi, absolventka prestížnej Petrohradskej univerzity kultúry a umenia obor réžia a produkcia. Špecializuje sa v odbore piesková animácia. Jej vystúpenia sú predovšetkým príbehy maľované pieskom, kávou a pod. Rukami a pieskom vytvára obrazy, ktoré sa vzájomne prelínajú, doplňujú, logicky vrstvia a zanikajú aby príbeh vrcholil svojím finále. Divák predstavenie vidí na premietacej ploche pomocou kamery a dataprojektoru a súčasne môže umelkyňou sledovať pri jej tvorivej činnosti.