Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Banskobystrický kraj

Veľkú Richňavu zrevitalizovali, znovu sa naplní do troch rokov

Na snímke minister životného prostredia SR Peter Žiga počas brífingu pri príležitosti slávnostného odovzdania zrekonštruovanej historickej vodnej nádrže - tajchu Veľká Richňava. Foto: TASR - Branislav Račko

Rekonštrukcia tajchu stála 475.000 eur, viac ako 80 percent z týchto peňazí bolo zaplatených z Kohézneho fondu Európskej únie, 15 percent zo štátneho rozpočtu a 5 percent z vlastných zdrojov SVP.

Štiavnické Bane 11. septembra (TASR) – Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) dnes odovzdal do užívania ďalší zrekonštruovaný tajch, a to Veľkú Richňavu. Rekonštrukcia tajchu, ktorý je zo všetkých banskoštiavnických tajchov najväčší, trvala približne rok a bola financovaná aj zo zdrojov Európskej únie.

Ako dnes na slávnostnom odovzdaní priblížil minister životného prostredia Peter Žiga, rekonštrukcia tajchu stála 475.000 eur, pričom viac ako 80 percent z týchto peňazí bolo zaplatených z Kohézneho fondu Európskej únie, 15 percent zo štátneho rozpočtu a 5 percent z vlastných zdrojov SVP.

"Pri tejto rekonštrukcii a revitalizácii tajchu sa skĺbili tri veci dokopy: urobili sme protipovodňové opatrenia, revitalizovali sme tajch ako technickú pamiatku a zároveň sme vytvorili miesto, kde v budúcnosti, keď natečie voda, sa budú môcť miestni, ale i návštevníci rekreačne vyžiť," podotkol.

Keďže tajch je kultúrnou pamiatkou a zároveň tak, ako aj ostatné banskoštiavnické tajchy, je súčasťou svetového dedičstva Unesco, vodohospodári pri jeho revitalizácii úzko spolupracovali aj s pamiatkarmi. Dôležité a časovo náročné bolo vybudovanie kamenného opevnenia obvodového svahu hlavnej i bočnej hrádze. Rozšíril sa tiež bezpečnostný priepad, koruna hrádze bola zatrávnená a asfaltová cesta vedúca proti tajchu dostala nový asfaltový koberec. Vybudované boli aj osobitné terasy a prístup pre vozičkárov.
Na snímke tajch Veľká Richňava počas brífingu ministra životného prostredia SR Petra Žigu pri príležitosti slávnostného odovzdania zrekonštruovanej historickej vodnej nádrže - tajchu Veľká Richňava.
Foto: TASR - Branislav Račko

Vodohospodári predpokladajú, že tajch sa naplní v priebehu jedného až troch rokov, čo bude závisieť najmä od poveternostných podmienok. Prívodné jarky jazera sú totiž podľa generálneho riaditeľa SVP Mariána Supeka v zlom stave. "Bol to celý komplex, po vrstevniciach sa sťahovala voda do týchto tajchov, pretože toto je vodohospodársky deficitná oblasť," vysvetlil. Jarky sa nachádzajú v lesoch, mestských lesoch i na súkromných parcelách, a preto do ich obnovy nemôže SVP investovať.

Rekonštrukciu tajchu víta aj starosta Štiavnických Baní Stanislav Neuschl, podľa ktorého vynovené okolie jazera prispeje aj k vyššej návštevnosti. Zároveň však zdôraznil, že je potrebné myslieť na čistenie banských jarkov. "Bude potrebné urobiť rekonštrukciu banských jarkov, vďaka ktorým sa tieto vodné nádrže napĺňajú," dodal v tejto súvislosti. Keďže sú však v rukách viacerých vlastníkov, bude ich podľa jeho slov najprv potrebné zjednotiť, aby sa mohli na ich rekonštrukciu žiadať prostriedky z európskych zdrojov.

Veľkú Richňavu vybudovali v rokoch 1738 – 1740 podľa projektu Samuela Mikovíniho. Voda z tajchu sa dlhé desaťročia využívala v úpravniach rúd, ale aj na pohon čerpacích strojov, ktoré slúžili na čerpanie nežiaducej vody z hlbín banskoštiavnických rudných baní. Po priemyselnej revolúcii a technologických zmenách v baníctve však aj tieto vodné nádrže postupne strácali svoj pôvodný význam, no ich voda stále nachádzala uplatnenie v úpravníctve rúd. V súčasnosti Veľká Richňava slúži na rekreačné účely, plní tiež protipovodňovú funkciu.