Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V Žiari nad Hronom chcú pilotne testovať senzory na zberných nádobách

Ilustračné foto. Foto: TASR

Senzory budú osadené na zadnej strane zberných nádob tak, aby ultrazvuk mohol identifikovať, či je v zbernej nádobe dostatočné množstvo odpadu alebo nie.

Žiar nad Hronom 16. decembra (TASR) - V Žiari nad Hronom chcú v budúcom roku začať s pilotnou testovacou prevádzkou senzorov osadených na zberných nádobách. O snahe zefektívniť odpadové hospodárstvo v meste aj využitím inovatívnych riešení informovala samospráva už v minulosti. Prvé testovacie senzory by mali podľa prednostu Mestského úradu v Žiari nad Hronom Juraja Miškoviča osadiť už v prvom polroku 2019.

"Pri zisťovaní predbežnej hodnoty zákazky boli oslovené všetky relevantné spoločnosti, ktoré s tým robia. Spoločnosť Orange nám dala ponuku, že na 20 zberných nádobách môže osadiť senzory bezplatne ako pilotnú testovaciu prevádzku," priblížil Miškovič s tým, že si tak vhodnosť takéhoto riešenia otestujú obe strany.

Dodal, že testovacie senzory by mali byť osadené v štyroch stojiskách, navyše budú migrovať. Mesto tak bude schopné vyhodnotiť, ktoré spoločenstvá a v akej miere separujú odpad.

Senzory budú osadené na zadnej strane zberných nádob tak, aby ultrazvuk mohol identifikovať, či je v zbernej nádobe dostatočné množstvo odpadu alebo nie.

"Viac-menej majú tieto senzory dvojaký efekt. Prvý je ten, že pre zberovú spoločnosť dávajú informáciu, ako sú nádoby obsadené a či už je čas ich vyprázdniť," dodal prednosta s tým, že okrem toho poskytnú informáciu o pomere a zložení odpadu, dôležitú pre mesto.