Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

V tomto roku dobudujú kanalizáciu v celej Hnúšti

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Podmaník

Nenávratný finančný príspevok vo výške 3,9 milióna eur získalo mesto Hnúšťa v rámci Operačného programu Životné prostredie. Peniaze využije pri rozšírení mestskej kanalizácie.

Hnúšťa 14. januára (TASR) - Nenávratný finančný príspevok vo výške 3,9 milióna eur získalo mesto Hnúšťa v rámci Operačného programu Životné prostredie. Peniaze využije pri rozšírení mestskej kanalizácie. Ako sa pre TASR vyjadril primátor Michal Bagačka (Smer-SD), tým, že celá Hnúšťa bude odkanalizovaná, mesto splní požiadavky Európskej únie na zlepšovanie životného prostredia.

„Projekt sme pripravovali dlho, nie je to jednoduchá záležitosť, najmä čo sa týka nájomných zmlúv,“ vysvetlil primátor. Okrem výhody v podobe odkanalizovania celého mesta ďalej zdôraznil aj ekologický prínos projektu. „Kanalizácie ako projekty nie sú u ľudí veľmi populárne, ale sú potrebné v rámci ochrany životného prostredia,“ zdôvodnil.

Prednostka Mestského úradu v Hnúšti Oľga Maciaková tvrdí, že rozšírenie mestskej kanalizácie mali v úmysle už dlhší čas. „V roku 2009 poslanci odsúhlasili prípravu projektovej dokumentácie, v roku 2014 bol náš projekt schválený,“ uviedla pre TASR. Dodala, že celkový rozpočet projektu predstavuje sumu približne 4,2 milióna eur, mesto ho bude spolufinancovať vo výške päť percent, teda asi 200.000 eur.

„Konečná suma sa ešte môže mierne zmeniť, keďže verejné obstarávanie zatiaľ nie je ukončené a rozhoduje sa aj o spoločnosti, ktorá bude výstavbu kanalizácie realizovať,“ doplnila Maciaková. Ak všetko pôjde hladko, práce na kanalizácii by sa podľa nej mohli začať v marci, ukončené by mali byť do konca roka.

Kanalizácia v Hnúšti pribudne v nasledovných mestských častiach a uliciach: Hlavná, Francisciho, Fučíkova, Skalica, Rad, Križanova, Kotlišská, Kraskova, Jilemnického, časť Dolná kolónia, Horná kolónia a časť Likier.