Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

V Rooseveltovej nemocnici sa na výmenu kĺbu čaká už len štyri mesiace

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, archívne foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Ako dnes informovalo vedenie nemocnice a oddelenia ortopédie, pacienti už čoskoro zrejme nebudú musieť čakať vôbec.

Banská Bystrica 27. marca (TASR) – Pacienti, ktorí potrebujú výmenu bedrového kĺbu, už nebudú musieť v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici na tento zákrok čakať 18 mesiacov, ale iba štyri. Ako dnes informovalo vedenie nemocnice a oddelenia ortopédie, pacienti už čoskoro zrejme nebudú musieť čakať vôbec.

Výmena kĺbovej náhrady je radikálny zákrok, ktorému predchádza dlhodobé trápenie pacienta a obmedzenie jeho mobility. Totálne endoprotézy patria medzi zákroky, na ktoré musia pacienti na Slovensku čakať najdlhšie a zdravotné poisťovne vytvárajú na tento typ zákrokov čakacie listiny.

Rooseveltovej nemocnici sa podarilo zvýšiť počet výkonov, najmä totálnych endoprotéz, vďaka rekonštrukcii a prístavbe operačných sál, ktorú dokončila v októbri 2013. Ortopédi získali jednu navyše a dnes tak operujú v troch sálach. Denne asi šiestich pacientov.

"Pri takom tempe prestaneme na jeseň vytvárať čakacie listiny úplne, to znamená, že pacientov budeme operovať priebežne do troch mesiacov, ako to ukladá vyhláška ministerstva zdravotníctva," konštatovala riaditeľka nemocnice Miriam Lapuníková. "Čo je ešte pozitívnejšie, môžu k nám prísť pacienti z iných regiónov a zdravotníckych zariadení, kde by museli čakať na operáciu kĺbu oveľa dlhšie," dodala. O uvoľnených kapacitách informovali zdravotné poisťovne s tým, že pacientov môžu presmerovať k nim.

Podľa námestníka pre liečebno-preventívnu starostlivosť Milana Urbániho k zrýchleniu operovanosti prispel aj dôsledný manažment pacienta. "Prijali sme pracovníčku, ktorá má na starosti správu čakacej listiny, logistiku pacientov, ich kontaktovanie, plánovanie hospitalizácií a zákrokov," vysvetlil Urbáni. Eliminovali prípady, keď pacient objednaný na zákrok z rôznych dôvodov neprišiel a vznikali tým prestoje v operačnom programe.

Kým v roku 2013 v Rooseveltovej nemocnici vymenili kĺb asi 550 pacientom, vlani ich bolo už vyše 1000. "Kvalitu možno merať tým, koľko majú naši pacienti revíznych operácií, kedy môžu ísť domov a čo sa s nimi deje po operácii. Pacienti po totálnych endoprotézach ležia u nás v priemere päť dní a prípady, kedy sa z rôznych príčin vyskytnú komplikácie a musíme ich reoperovať, sa vyskytli, napríklad v minulom roku, len u šiestich percent z celkového počtu," zdôraznil primár oddelenia ortopédie Marián Hlaváč.

Novinkou v nemocnici je aj videorehabilitačný program pre pacientov. Po zákroku cvičia s nimi bežne rehabilitační pracovníci. Aby si však pacienti cvičenia dôkladne zapamätali a pretrénovali, na izbách im niekoľkokrát za deň púšťajú edukačné video. Pochvaľoval si ho aj Jozef Latinák z Heľpy v okrese Brezno, ktorý absolvoval výmenu bedrového kĺbu.

"Na operáciu som mal pôvodne ísť vo februári, ale ochorel som a bral antibiotiká. Osobne mi volal pán primár i ošetrujúci lekár z ortopédie a mohol som si dohodnúť iný termín, ktorý mi bude vyhovovať. Bol som prekvapený, že javili taký záujem o mňa, aby mi pomohli,"
dodal spokojný pacient na dnešnej tlačovej besede.