Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V Papradne vyhlásia výsledky súťaže Dedina roka 2019

Na archívnej snímke typické drevenice, ktoré sú charakteristické pre obec Papradno. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Súťaž Dedina roka preveruje úspešnosť fungovania Programu obnovy dediny na Slovensku.

Papradno 6. novembra (TASR) - Víťazná obec jubilejného 10. ročníka súťaže Dedina roka, obec Papradno v okrese Považská Bystrica, privíta vo štvrtok 7. novembra zástupcov 23 účastníkov súťaže a ďalších hostí. Slávnosť spojenú s odovzdávaním ocenení súťaže organizuje obec v zmysle súťažných podmienok a pravidiel ako laureát súťaže Dedina roka 2019 spolu so Slovenskou agentúrou životného prostredia (SAŽP).

"Slávnostný ceremoniál sa uskutoční v miestnom kultúrnom dome od 17.00 h a ocenenia si zástupcovia obcí prevezmú z rúk štátneho tajomníka Ministerstva životného prostredia SR Borisa Suska a ďalších zástupcov vyhlasovateľov súťaže," informovala o tom Iveta Kureková zo Slovenskej agentúry životného prostredia.

Ocenené obce získajú okrem tradičnej smaltovanej tabule s názvom obce a s informáciou o udelenom ocenení v súťaži a vecných cien aj finančné prostriedky viazané na realizáciu projektu zameraného na rozvoj a obnovu obce. Slávnosti bude predchádzať od 14.00 h prezentácia ocenených obcí, spojená so sprievodným kultúrnym programom.

Titul Dedina roka 2019 získala obec Papradno, druhé miesto obec Svätý Anton (okres Banská Štiavnica) a tretie Raslavice (okres Bardejov). V jednotlivých kategóriách uspeli obce: Dedina ako hospodár – Lúky (okres Púchov), Dedina ako maľovaná – Domaňovce (okres Levoča), Dedina ako klenotnica – Beluj (okres Banská Štiavnica) a Krivany (okres Sabinov), Dedina ako pospolitosť – Bolešov (okres Ilava), Dedina ako partner – Tvrdošovce (okres Nové Zámky), Dedina ako záhrada – Tvrdošovce (okres Nové Zámky).

Mimoriadne ocenenia získali obce Jesenské (okres Levice), Pobedim (okres Nové Mesto nad Váhom) a Dohňany (okres Púchov).

Súťaž Dedina roka preveruje úspešnosť fungovania Programu obnovy dediny na Slovensku. Jej cieľom je prezentácia krás, jedinečnosti a úspechov vidieka, zvyšovanie povedomia občianskej spoločnosti o hodnote krajiny, originality a národnej hrdosti, ale aj zvyšovanie konkurencieschopnosti a prestíže slovenských obcí.