Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Ťažba v mestských lesoch v Lučenci bude pokračovať, petícia neuspela

Ilustračné foto Foto: TASR

Poslanci odmietli úplné zastavenie ťažby lesov, ktoré požadovala petícia a nechali v platnosti súčasný stav.


Lučenec 2. novembra (TASR) – Mestské lesy a petícia požadujúca okamžité zastavenie ťažby dreva na ich území boli najdlhšie prerokovávaným bodom ostatného mestského zastupiteľstva v Lučenci. Petícia zároveň žiadala ich vyhlásenie za lesy osobitného určenia z dôvodu, že ide o prímestské lesy s významnou zdravotnou, kultúrnou a rekreačnou funkciou. Podpísalo ju celkovo 3197 občanov, z toho 2232 obyvateľov Lučenca.

"Jednoduchý občan je tu zavádzaný, podsúvajú sa rôzne dezinformácie o tom, že hory sa počas desiatich alebo dvadsiatich rokov vyrúbu a už nikto nikdy z nás neuvidí storočný strom," uviedol na rokovaní Štefan Melicher, riaditeľ spoločnosti Mestské lesy, podľa ktorého o dobrom hospodárení v porastoch svedčia aj závery kontrol z Okresného lesného úradu Banská Bystrica a ďalších inštitúcií. "V zóne lesov osobitného určenia, ktoré slúžia v prvom rade na oddych, relaxáciu a šport, sme vybudovali od roku 2007 celkovo 10 kilometrov cyklotrás, tri altánky, náučný chodník a nedávno sme dali do užívania Kyslíkovú dráhu, zdôraznil.

V následnej rozprave odznelo viacero návrhov, vrátane rozšírenia zóny lesov osobitného určenia o Koháryho dolinu či ešte väčšiu plochu. "Myslím si, že sme tu pre občanov a máme hájiť ich záujmy. Chcem, aby sme im aspoň čiastočne vyhoveli a rozšírili túto zónu o Koháryho dolinu, ktoré je najvyťaženejšou lokalitou a chodia tam aj školy," konštatoval poslanec Jozef Oravec. Podobný názor mal aj poslanec Juraj Pelč, ktorý navrhoval rozšíriť uvedenú zónu na 100 hektárov.

Ďalší zástupcovia občanov upozorňovali, že široká verejnosť má laický pohľad na spravovanie lesov. "Odmietam, aby sme sa my, poslanci, aj Mestské lesy prispôsobili tlaku laikov, ktorí nie celkom vedia, o čo ide a boli navedení na túto petíciu tým, že sa idú vyrúbať mestské lesy alebo predať niekomu do majetku," podotkol poslanec Ondrej Balco.

Poslanci nakoniec odmietli úplné zastavenie ťažby lesov, ktoré požadovala petícia a nechali v platnosti súčasný stav, vrátane doterajšej rozlohy lesov osobitného určenia, ktorá zostáva na 74 hektároch z celkovej rozlohy 966 hektárov mestských lesov. Zároveň rozhodli, že sa daným prípadom budú zaoberať v júni budúceho roku pri prerokovávaní správy o hospodárení v mestských lesoch.