Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Banskobystrický kraj

V Dobrej Nive začali stavať dôležitý chodník popri hlavnej ceste

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Investičné práce zavŕšia rozšírením kamerového systému.

Dobrá Niva 11. septembra (TASR) - V Dobrej Nive v okrese Zvolen začali v týchto dňoch výstavbu takmer 450 metrov dlhého chodníka na Ulici slobody, na hlavnom ťahu medzi Zvolenom a Krupinou. Celková cena diela na základe vysúťaženej ponuky predstavuje 50.245,96 eura vrátane DPH, čo je o 27.534,92 eura menej, ako boli predpokladané projektové náklady.

Ako informoval starosta obce Martin Krúdy, zhotoviteľom stavby je spoločnosť A.M.F STAV, s. r. o., Detva. Výstavba chodníka sa bude realizovať v dvoch etapách. "V tomto roku by sme chceli chodník vybudovať po križovatku s Ulicou 8. marca, vrátane spevnenej plochy autobusovej zastávky. Práce prvej etapy by mali byť ukončené najneskôr 15. novembra 2015, dokedy musia byť kvôli zimnej údržbe ukončené všetky stavebné práce na cestách I. triedy. Na jar 2016 sa bude vo výstavbe chodníka pokračovať v smere Zvolen - Krupina," uviedol starosta. Najneskorší termín zhotovenia celej stavby je 31. októbra 2016.

Obec v lete a na jeseň realizuje ešte ďalšie dve väčšie investičné akcie. Vzhľad obce navyše zmení revitalizácia parku Na Pažitiach a stavebné úpravy k nemu prislúchajúcej miestnej komunikácie s celkovými nákladmi vyše 26.474 eur. Na túto investičnú akciu získala obec 5000 eur z Environmentálneho fondu v rámci Programu obnovy dediny – Zelená dedina.

Ďalšou veľkou investičnou akciou je oprava cesty na Podholienec. Pretože na opravu cesty v celom úseku nemá obec finančné prostriedky, opravených bude sedem najviac poškodených úsekov cesty. Predpokladané náklady sa pohybujú okolo 30.000 eur.

Okrem uvedených projektov sa realizuje aj oprava havarijného stavu strechy na budove Obecných lesov, rekonštrukcia priestorov Školskej jedálne pri základnej škole vrátane výmeny elektrických sporákov a úprava cesty k vodnej nádrži, respektíve k usadlosti Žigovci.

Významnou investičnou akciou z hľadiska protipovodňovej ochrany obce je aj čistenie koryta Neresnice, ktoré realizuje Slovenský vodohospodársky podnik, Povodie Hrona.

"Investičné práce zavŕšime rozšírením kamerového systému, na ktorý sme dostali dotáciu zo štátneho rozpočtu na financovanie projektov pre prevenciu kriminality v sume 2000 eur," doplnil Krúdy.