Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Banskobystrický kraj

V Buzitke volia iba nové zastupiteľstvo, voľby starostu sú odložené

Foto: TASR/Oliver Ondáš

Ministerstvo vnútra rozhodlo o odložení volieb starostu po tom, ako dostalo uznesenie Ústavného súdu, ktorý musí najskôr preskúmať registráciu kandidátov.

Buzitka 15. novembra (TASR) - Iba poslancov obecného zastupiteľstva si dnes volia obyvatelia obce Buzitka v okrese Lučenec. Ministerstvo vnútra rozhodlo o odložení volieb starostu po tom, ako dostalo uznesenie Ústavného súdu (ÚS), ktorý musí najskôr preskúmať registráciu kandidátov. TASR to potvrdila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra Eva Chmelová.

Priebeh volieb je dnes v Buzitke pokojný. V zoznamoch je zapísaných 420 oprávnených voličov, ktorí rozhodujú o siedmich členoch obecného zastupiteľstva. Môžu si vybrať spomedzi deviatich kandidátov. "O zrušení volieb starostu sme informovali prostredníctvom miestneho rozhlasu, ale dali sme oznámenie aj na informačné tabule," informovala TASR starostka Helena Struhariková Ševčíková.

Údajne nesprávne vypísané petičné hárky

Dôvodom na odloženie volieb starostu je sťažnosť nezávislého kandidáta Miroslava Malatinca, pretože ho miestna volebná komisia (MVK) odmietla zaregistrovať pre nesprávne vypísané petičné hárky. Problém bol v tom, že podľa MVK neboli všetky strany označené menom a adresou kandidáta. Miroslav Malatinec sa obrátil na Okresný súd v Lučenci, ktorý tvrdenie MVK potvrdil. Nezaregistrovaný kandidát sa preto so sťažnosťou obrátil na ÚS. "Ide o to, že na okresnom súde iba skonštatovali, že tieto veci sa na jednotlivých hárkoch naozaj nenachádzajú. Neskúmal pritom vôbec, či tam naozaj musia byť, pretože podľa mňa som ich mal vyplnené správne. Navyše podobná situácia sa stala aj pri registrácii ďalších piatich kandidátov na posty poslancov obecného zastupiteľstva, ale oni podávali svoj podnet približne o týždeň neskôr ako ja," povedal Malatinec.

Termín volieb je neznámy

Nový termín voľby na post starostu v Buzitke bude známy až po rozhodnutí ÚS. Situáciou sa cíti byť dotknutá aj súčasná starostka Helena Struhariková Ševčíková. "Mne nejde o to, či by som zostala iba jediná kandidátka. Ak si môj protikandidát myslí, že boli porušené jeho práva, tak teraz po odklade volieb cítim ja, že boli porušené moje práva. Konkrétne právo voliť a byť zvolený. Navyše ÚS predsa nepovedal, že práva druhého kandidáta boli porušené. V konečnom rozsudku sa môže konštatovať, že neboli. Na moje práva sa pritom vôbec ohľad neberie," skonštatovala Struhariková Ševčíková.