Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskobystrickom kraji chytili viacero vodičov pod vplyvom alkoholu

Ilustračné foto Foto: TASR

Polícia v Banskobystrickom kraji v uplynulých dňoch opäť kontrolovala vodičov, z ktorých viacerí viedli motorové vozidlá pod vplyvom alkoholu.

Zvolen 13. januára (TASR) - Polícia v Banskobystrickom kraji v uplynulých dňoch opäť kontrolovala vodičov, z ktorých viacerí viedli motorové vozidlá pod vplyvom alkoholu.

Napríklad v Kováčovej pri Zvolene zastavili v nedeľu 11. januára večer 41-ročného vodiča z Piešťan na vozidle zn. Citroën. Pri kontrole bol podrobený dychovej skúške, ktorou mu bola nameraná hodnota 1,34 miligramu alkoholu, čo je 2,79 promile. Vodiča policajti následne zaistili, po vykonaní procesných úkonov ho umiestnili do policajnej cely a spracovali podnet na ukončenie veci v super rýchlom konaní.

V Brezne obvinila polícia v pondelok 12. januára z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky 28-ročného muža z Valaskej. Na autobusovom nástupišti v Podbrezovej ho skoro ráno zastavila policajná hliadka, ktorá mu v dychu namerala 0,93 miligramu alkoholu, čo je 1,94 promile. Vodič tak isto zaistili, po vykonaní procesných úkonov ho umiestnili do policajnej cely a spracovali podnet na ukončenie veci v super rýchlom konaní.

Z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky obvinila polícia v Rimavskej Sobote obvinila 58-ročného muža z Nižných Valíc. V pondelok 12. januára na poludnie viedol osobné motorové vozidlo Seat po ceste I/50 v smere od Rimavskej Soboty na Tornaľu. V časti Vinica prekročil maximálnu povolenú rýchlosť a následne ho v obci Bátka zastavila policajná hliadka. Pri dychovej skúške mu namerali 1,32 miligramu alkoholu, čo je 2,75 promile. Aj tomuto vodičovi bola obmedzená osobná sloboda, vznesené obvinenie za spáchanie prečinu a spracovaný podnet na ukončenie veci v super rýchlom konaní. Všetkým trom vodičom hrozí trest odňatia slobody až na jeden rok.

TASR o prípadoch informovala banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová, pričom dala do pozornosti dopravné štatistiky Banskobystrického kraja za uplynulý rok. Vodiči motorových vozidiel tam zavinili 1196 nehôd, 20 osôb bolo pri tom usmrtených a 139 osôb bolo ťažko zranených. U vodičov osobných vozidiel bolo požitie alkoholu zistené v 139 prípadoch, u vodičov nákladných áut v 12 prípadoch, motocyklistov "nafúkalo" desať a cyklistov 14.

Najviac prípadov požitia alkoholu bolo v okresoch Banská Bystrica a Lučenec, a to po 30. Najviac dopravných nehôd pod vplyvom alkoholu bolo zistených v sobotu - 52 prípadov a v nedeľu - 35 prípadov.