Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Bystrici uvedú film o histórii baníctva a metalurgii medi

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Samospráva chce históriu mesta priblížiť aj obyvateľom, a to sériou podujatí, ktoré sa začali januárovými Potulkami mestom s témou Fuggerovci.

Banská Bystrica 6. apríla (TASR) - Nahliadnutie do histórie baníctva a metalurgie medi od neskorého stredoveku až po raný novovek ponúkne film Cesta medi - Po stopách medi z vraku lode Bom Jesus. Jeho premiéru uvedú v sobotu o 17.00 h. v Kinosále Múzea SNP v Banskej Bystrici. Hovorkyňa primátora Dominika Mojžišová informovala, že následne si bude môcť verejnosť vypočuť krátku prezentáciu o cieľoch projektu Európska Fuggerovská cesta a zúčastniť sa na krste DVD premietaného filmu, ktoré uvedú do života jeho tvorcovia.

"Film rozpráva príbeh medi, ktorý dokumentuje význam baníctva na území Slovenska, pôsobenie a úlohu Fuggerovskej rodiny v rozvoji baníctva a obchodu, podiel a miesto slovenských banských revírov v protoglobalizácii sveta. Film natočili slovenskí filmári v spolupráci s významnými domácimi a zahraničnými historikmi," priblížila Mojžišová.

Ako ďalej vysvetlila, mesto sa v nedávnej minulosti zapojilo do projektu Európska Fuggerovská cesta (EFC), ktorý je koncipovaný ako turistická, kultúrna a poznávacia cesta históriou baníctva v období začínajúceho novoveku. Jeho cieľom je sledovať stopy účasti Fuggerovskej rodiny na ťažbe zlata, striebra, medi, olova a zinku, ale aj na rozvoji alchýmie v Nemecku, Rakúsku, Taliansku, Poľsku, Česku a na Slovensku.

"Pre úspech celého projektu bolo nutné vytvoriť jednu organizáciu, ktorá bude zastrešovať všetky aktivity nielen na projekte EFC, ale aj pre aktivity na podporu zachovania, obnovenia a oživenia Thurzovsko-Fuggerovských pamiatok a histórie. Túto funkciu prevzalo novovytvorené Občianske združenie Neusohl, ktoré založilo mesto Banská Bystrica," dodala. Samospráva chce históriu mesta priblížiť aj obyvateľom a to sériou podujatí, ktoré sa začali januárovými Potulkami mestom s témou Fuggerovci.