Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

Na Valentína si dvojice budú môcť užiť aj Štyavnyckje krňačke

Trojičné námestie v Banskej Štiavnici, archívne foto Foto: TASR/Jozef Poliak

Krňačkové preteky si na Valentína môžu prísť zamilované dvojice užiť do Banskej Štiavnice.

Banská Štiavnica 13. februára (TASR) - Pravá adrenalínová športová zábava čaká sobotu 14. februára Banskoštiavničanov a tiež návštevníkov mesta. Organizátori z n.o. Barbora a mesta Banská Štiavnica totiž pripravili na sv. Valentína prvý ročník podujatia Štyavnyckje krňačke.

Kopcovitý charakter centra mesta organizátorom sťažuje často prípravu rôznych podujatí. V tomto prípade sa stane výhodou, keďže umožní nachystať príťažlivú trať s neobyčajným miestom dojazdu priamo na Námestí sv. Trojice.

"Krňačkové preteky sa budú konať v zmysle schválených slovenských pravidiel, ktoré určujú aj technické predpisy," hovorí Rastislav Marko z banskoštiavnického Mestského úradu. Napríklad krnohy musia byť vyrobené z dreva, ako spojovací materiál sa môžu použiť klince, drevoskrutky, lep, prípadne plechové pláty - nie na klzných častiach plazov, pohon krnôh zabezpečuje ľudská sila a sklon trate, iný druh pohonu je zakázaný. Brzdami sú len nohy pretekárov, žiadne iné druhy nie sú povolené.

Okrem pretekov čakajú na divákov krátke folklórne vystúpenia, valentínska súťaž či program pre deti. "Boli by sme radi, keby do Štiavnice zavítali aj nejaké zaľúbené dvojice a zviezli sa aspoň na krátkom úseku trate krňačkami, ktoré im radi zapožičiame," dodal Marko.