Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Banskobystrický kraj

SV. ANTON: V múzeu pripravujú výstavu, ktorá predstaví jaskynné maľby

Na snímke zaplnené nádvorie svätoantonského kaštieľa, archívne foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Repliky jaskynných malieb predstaví verejnosti výstava Paleotrofeje - umenie pravekých lovcov, ktorú pripravujú v Múzeu vo Svätom Antone.

Svätý Anton 11. mája (TASR) - Repliky jaskynných malieb predstaví verejnosti výstava Paleotrofeje - umenie pravekých lovcov, ktorú pripravujú v Múzeu vo Svätom Antone. Vernisáž sa uskutoční v piatok 15. mája, výstava potrvá do konca septembra.

Celkom 50 obrazov maliara Róberta (Viktora) Němečeka prezentuje repliky nástenných malieb z jaskýň franko-kantaberskej oblasti, ale aj z Juhoafrickej republiky, zo saharskej časti Afriky, Alžírska, Líbye a iných častí sveta.

"Museli by sme precestovať veľa kilometrov, aby sme mohli uzrieť všetky tieto hodnotné nástenné maľby, pričom mnohé z nich sú dnes už verejnosti neprístupné alebo na nedostupných miestach, prípadne už časom a zásahom človeka poškodené," hovorí o výstave Jana Slaná z múzea.

Niektoré maľby majú v origináli viac ako tri - štyri metre alebo, naopak, len niekoľko centimetrov - merítkom tvorby sa preto stala veľkosť prsta ako základnej maliarskej pomôcky. Ako sám autor povedal: „Pri svojej práci som sa musel vžiť do úlohy pravekého maliara doby kamennej, aby som pochopil, ako uvažoval, čo ho inšpirovalo a ako svoj zámer uskutočnil.“