Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

Súd na štvrtý raz vodičku odsúdil za tragickú nehodu sanitky

Ilustračné foto Foto: TASR

Na štvrtý raz dnes Okresný súd v Banskej Bystrici odsúdil vodičku Janku D., ktorú obžaloba vinila z tragickej zrážky jej auta, sanitky a autobusu.

Banská Bystrica 12. februára (TASR) – Na štvrtý raz dnes Okresný súd v Banskej Bystrici odsúdil vodičku Janku D., ktorú obžaloba vinila z tragickej zrážky jej auta, sanitky a autobusu. Ten istý súd vodičku trikrát oslobodil spod rovnakej obžaloby. Dnes ju uznal za vinnú zo spáchania prečinu usmrtenia a odsúdil na trest odňatia slobody na jeden rok s podmienečným odkladom výkonu trestu na dva roky. Zároveň nesmie štyri roky sadnúť za volant.

K nehode došlo večer 14. októbra 2010 na sídlisku Sásová v Banskej Bystrici a následky boli fatálne. Zahynul pri nej uznávaný záchranár, lekár Andrej Faglic, a neskôr v nemocnici aj vodič sanitky Jozef Šárik.

Podľa obžaloby vodička osobného vozidla Citroën Janka D. prichádzala pomaly na križovatku z vedľajšej cesty. Po hlavnej ceste v tom čase uháňala sanitka k pacientovi. Jej auto nedalo prednosť záchranárskemu vozidlu a vošlo mu do jazdnej dráhy. Došlo k zrážke auta a sanitky, tá sa napokon čelne zrazila s oprotiidúcim autobusom.

Vodička svoju vinu aj dnes odmietla. "Mrzí ma to, je mi ľúto, čo sa stalo, ale necítim vinu," uviedla Janka D. Jej obhajca Rastislav Urbáni argumentoval najmä tým, že k nehode došlo večer, rozhľadové podmienky pred vstupom do križovatky neboli dobré a sanitka sa bez zapnutej zvukovej signalizácie rútila rýchlosťou 110 km/h, čo potvrdil aj znalec z odboru cestnej dopravy. "Ak sanitka nemala zapnuté zvukové znamenie, nemala právo prednostnej jazdy a mohla ísť tak maximálne povolenou rýchlosťou 50 km/h," uviedol Urbáni.

Ako dodal, keby takou rýchlosťou išla, jeho klientka, ktorá vchádzala do križovatky rýchlosťou 18 km/h, čo dnes potvrdil i znalec, ju mohla bezpečne prejsť. Vodička nemohla predpokladať, že jej sanitka náhle skríži cestu, navyše, keď ako sama tvrdí, nevidela ani majáky a ani ich odraz. Urbáni v záverečnej reči poukázal na zahraničnú judikatúru v skutkovo podobných veciach a tiež na rozhodnutie Najvyššieho súdu SR v podobnej kauze.

Podľa záverov znalca sa pod tragickú nehodu podpísali dva faktory, a to nevhodná technika jazdy vodičky a rýchlosť sanitky.

Ako zdôraznil prokurátor Pavel Keller v záverečnej reči, práve nevhodná technika jazdy bola primárnym dôvodom nehody. Vodička sa pri vchádzaní na hlavnú cestu dostatočne nepresvedčila o prichádzajúcej prekážke, a preto ju nemožno zbaviť viny. Prokurátor však uznal, že sa nepodarilo nad akúkoľvek pochybnosť dokázať, že sanitka okrem svetiel mala zapnutú aj sirénu.

Okresný súd v Banskej Bystrici Janku D. už trikrát oslobodil spod obžaloby, pretože sa nepodarilo dokázať, že skutok spáchala. Odvolací krajský súd však zakaždým zrušil oslobodzujúci rozsudok a kauzu vrátil späť na doplnenie dokazovania, respektíve preto, že okresný súd sa dôsledne nevysporiadal okrem iného aj s jeho právnym názorom. Nariadil tiež, aby prípad rozhodol iný sudca.

Obžaloba a obhajoba si na prípadné podanie odvolania voči dnešnému rozsudku nechala čas a v súdnej sieni sa k nemu nevyjadrila.

"Pokiaľ ide o otázku viny a právnej kvalifikácie, vnímam ju ako primeranú, a čo sa týka trestu, zvážim ešte prípadné podanie odvolania," reagoval po vynesení rozsudku prokurátor Keller.

Obhajcu Urbániho verdikt neprekvapil. "Očakával som to. Z obsahu tohto celého konania bolo úplne zrejmé, že to musí skončiť len takto. Moja klientka je absolútne nevinná," konštatoval.

"To jej vyhlásenie, že necíti vinu, tak nech spokojne spáva s tým, že zobrala otcov dvom rodinám a necíti za to žiadnu vinu. Ja nemám čo na to viac povedať, lebo je to úplne zbytočné," uviedla pri odchode zo súdnej siene priateľka nebohého lekára Faglica Oľga Majerová.