Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Stromy na cintoríne rozdelili dedinu, situácia ale volá po riešení

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Stromy, ktoré ohrozujú náhrobníky i ľudí na cintoríne v Senohrade v okrese Krupina, rozdeľujú už rok a pol tamojších obyvateľov.

Senohrad 23. januára (TASR) - Stromy, ktoré ohrozujú náhrobníky i ľudí na cintoríne v Senohrade v okrese Krupina, rozdeľujú už rok a pol tamojších obyvateľov. Kým občania, ktorým mohutné jedle zasahujú do miesta posledného odpočinku príbuzných, ich chcú odstrániť, veľa takých, ktorých sa to netýka, sa prikláňa na stranu miestneho aktivistu. A ten robí všetko pre to, aby stromy zachránil.

"Ešte v roku 2013 prišli za mnou občania, ktorí majú v tejto časti cintorína pochovaných svojich rodičov so žiadosťou o výrub starých a v niektorých prípadoch už aj vyschnutých jedlí,"
povedala TASR starostka Senohradu Oľga Bartková. "Zavolali sme preto odborníkov z úradu životného prostredia, aby posúdili ich stav a vydali odporučenie. Staré a už dožívajúce stromy v počte 32 kusov označili s tým, že by sa mali vyrúbať," dodala.

Jednému z miestnych obyvateľov sa však táto aktivita nepáčila a ako občan oslovil niekoľko inštitúcií, aby výrub preverili. Starostka po tomto v obci vypísala anketu, aby sa ľudia sami k problému vyjadrili. "Vrátilo sa nám síce len 29 anketových lístok, no iba jeden bol proti (výrubu)," konštatovala.

Problém stojí dnes na mŕtvom bode. Povolenie na výrub má platnosť dva roky a termín onedlho končí. Ak sa stav nezmení, obec požiada o nové povolenie. Chce však nájsť konsenzus predovšetkým medzi občanmi. Navyše výrub vysokých stromov a na takom citlivom mieste bude finančne náročný. Neveľká, iba 780-členná obec musí na to nájsť v rozpočte nemalé prostriedky.

"Problém sa ťahá dosť dlho a stromy na cintoríne už reálne ohrozujú nielen majetok našich občanov, ale aj ich samotných. Preto to chceme čo najskôr uzatvoriť," uviedla na záver starostka.