Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Sochu pri vstupe do obce Prochot vyrezali z vyše 100-ročnej lipy

Drevenú sochu, ktorá pri vstupe do Prochota v okrese Žiar nad Hronom víta miestnych i návštevníkov, vyrezali z viac ako storočnej lipy. Znázorňuje rodinu držiacu soľ a chlieb. Prochot, 14. marca 2014. Foto: TASR/Jana Vodnáková

V Prochote nedávno pribudla aj kaplnka zasvätená Panne Márii Nepoškvrneného Srdca.

Prochot 14. marca (TASR) - Drevenú sochu, ktorá pri vstupe do Prochota v okrese Žiar nad Hronom víta miestnych i návštevníkov, vyrezali z viac ako storočnej lipy. Znázorňuje rodinu držiacu soľ a chlieb.

"Mali sme v obci lipu, ktorá mala viac ako 100 rokov. Keďže stála v telese štátnej komunikácie, museli sme ju spíliť. Bolo nám to však ľúto, tak sme zdravý kmeň nechali a dali sme z neho vyrezať sochu, ktorá stojí na začiatku obce a víta ľudí," podotkla starostka Darina Gajdošová.

V Prochote nedávno pribudla aj kaplnka zasvätená Panne Márii Nepoškvrneného Srdca. "Vybudovali sme ju pre občanov našej obce, aby v časoch trápenia alebo bolesti v nej nachádzali pomoc a nádej," povedala Gajdošová.

Obci sa na jej vybudovanie podarilo získať od Banskobystrického samosprávneho kraja dotáciu vo výške 800 eur. "Voľakedy u nás kaplnka bola, ale na inom mieste. Pre rozširovanie miestnych komunikácií a z dôvodu, že bola veľmi blízko štátnej komunikácie, bola odstránená. Preto sme považovali za našu povinnosť ľuďom kaplnku vrátiť," dodala starostka.

Na snímke v obci Prochot v okrese Žiar nad Hronom nedávno pribudla aj kaplnka zasvätená Panne Márii Nepoškvrneného Srdca. "Vybudovali sme ju pre občanov našej obce, aby v časoch trápenia alebo bolesti v nej nachádzali pomoc a nádej," povedala starostka obce Darina Gajdošová.
Foto: TASR/Jana Vodnáková