Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

SDKÚ-DS sa v Banskej Bystrici rozhodla spojiť proti extrémizmu

Kandidát na primátora mesta Banská Bystrica Ján Nosko Foto: TASR/Branislav Račko

Podľa hovorkyne strany Jany Zvončekovej SDKÚ-DS nechce riskovať, že by sa v tomto meste opakoval scenár z regionálnych volieb, v ktorých nečakane uspel radikálny politik Marian Kotleba.

Bratislava 12. septembra (TASR) – Hoci podľa informácií TASR predsedníctvo SDKÚ-DS neodporučilo svojim štruktúram spájať sa v komunálnych voľbách v krajských mestách so Smerom-SD, v Banskej Bystrici podporí na post primátora nezávislého kandidáta Jána Noska, ktorý už má prisľúbenú podporu Smeru-SD a SNS.

Podľa hovorkyne strany Jany Zvončekovej SDKÚ-DS nechce riskovať, že by sa v tomto meste opakoval scenár z regionálnych volieb, v ktorých nečakane uspel radikálny politik Marian Kotleba.

"Situácia v Banskobystrickom kraji je po minuloročných župných voľbách špecifická," konštatovala Zvončeková.

V minuloročných regionálnych voľbách mala SDKÚ-DS vlastného kandidáta, Ľudovíta Kaníka, a Smer-SD spolu s KDH, SMK a ďalšími stranami podporovali Vladimíra Maňku. Voľby však prekvapivo vyhral kandidát ĽS-NS Marian Kotleba.

V komunálnych voľbách bude SDKÚ-DS v Banskej Bystrici postupovať inak. To však podľa Zvončekovej neznamená, že by strana vstúpila do koaličnej spolupráce so Smerom-SD. "V boji proti extrémizmu sa SDKÚ-DS rozhodla podporiť nezávislého kandidáta Jána Noska, a to bez akýchkoľvek záväzkov a koaličných zmlúv či už s ním, alebo stranami, ktoré mu vyjadrili podporu a ich počet ešte určite nie je definitívny," povedala Zvončeková pre TASR.

Predseda Miestneho zväzu SDKÚ-DS v Banskej Bystrici Martin Turčan 11. septembra informoval, že po niekoľkomesačných rokovaniach a hľadaní kvalitného kandidáta prijala SDKÚ-DS otvorenú ponuku na spoluprácu a podporu Jána Noska v komunálnych voľbách.

"S iniciatívou a ponukou na spájanie sa za lepšiu Banskú Bystricu prišiel samotný kandidát. Výsledkom rokovaní je podpora našej politickej strany," uviedol Turčan.

"Nepovažujeme za správne, ak sa na komunálnej úrovni politikárči a posledné roky nám jasne ukázali, že pre toto mesto existujú len dobré, alebo zlé riešenia. Aj preto za týmto kandidátom stojíme. Vítame, že naďalej rokuje s ďalšími potenciálnymi partnermi o svojej podpore. Do spolupráce ideme bez akýchkoľvek koaličných zmlúv, alebo záväzkov," konštatoval Turčan.

"Postoj SDKÚ-DS som prijal s pokorou a rozvahou. Som rád, že táto strana ma podporuje a vidí v mojej osobe kvalitného kandidáta na taký dôležitý post, ako je primátor mesta. Vnímam to ako silné gesto a zahodenie akýchkoľvek politických tričiek, čo sa v našom meste ešte nikdy predtým nepodarilo a aj preto viem, že táto spolupráca bude prospešná pre naše mesto a začneme konečne zodpovedne pracovať," vyhlásil nezávislý kandidát, riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici Ján Nosko.

Kandidatúru Noska na post primátora doteraz oficiálne podporili Smer-SD a SNS. Rokovania ešte prebiehajú aj so stranou NOVA a SaS.