Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Protipovodňové opatrenia by mali Kopernicu ochrániť pred veľkou vodou

Na archívnej snímke obec Kopernica. Foto: TASR/archív

Protipovodňové opatrenia spočívajú vo vybudovaní brehových múrikov v dĺžke približne 2250 m.

Kopernica 7. júla (TASR) - Ochrániť v budúcnosti Kopernicu (okres Žiar nad Hronom) pred povodňami by mali protipovodňové opatrenia v predpokladanej hodnote 1,5 milióna eur. Ako vyplýva zo zámeru, ktorý obec predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie, opatrenia by sa mali týkať spodného toku potoka Kopernica.

V obci je už vybudovaná regulácia a úprava potoka Kopernica v úseku približne od stredu obce po horný okraj intravilánu. Spodný úsek potoka je však neupravený, v dôležitých miestach zmeny smeru toku je zhotovené provizórne spevnenie brehu balvanmi. To je však pri zvýšených prietokoch rozoberané a kamene sa uvoľňujú do toku, kde tvoria prekážku. Koryto má nedostatočnú kapacitu, ktorá je len na úrovni desaťročnej vody. V prípade storočnej vody by sa podľa výpočtov potok vybrežil na celej dĺžke úseku.

Protipovodňové opatrenia spočívajú vo vybudovaní brehových múrikov v dĺžke približne 2250 m. Múriky budú z kamenného muriva a betónu, osadené na betónovom základe. Okrem brehových múrikov sa navrhuje brehy potoka celoplošne opevniť kamennou nahádzkou. Súčasne s úpravou brehov bude realizovaná aj smerová úprava dna tak, aby boli vytvorené plynulé smerové prechody pomocou oblúkov. Návrh hovorí aj o vybudovaní prehrádzky z drôtokamenných matracov na hornom konci intravilánu obce a prehĺbení dna pod mostami.

Navrhované opatrenia vychádzajú z mimoriadnych povodňových udalostí, keď bol v obci vyhlásený 2. povodňový stupeň. Ako najkritickejšia sa zatiaľ vyskytla povodňová udalosť z roku 2010, kedy došlo k vybreženiu vodného toku, strhnutiu lavičiek a mostíkov. Ich následne zachytenie v prietočnom profile cestných mostov spôsobovalo kritické situácie. "Z uvedeného dôvodu obec potrebuje zabezpečenie ochrany intravilánu obce pred povodňami najmä v spodnom úseku obce, kde nie je zhotovená úprava a koryto okrem nedostatočnej kapacity vykazuje znaky silnej erózie brehov," konštatuje sa v návrhu.