Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

Pre vysoké platby za energie uvažujú o sťahovaní Múzea gýča

Mesto Kremnica Foto: TASR/Jozef Ďurník

Pre vysoké platby za energie, ktoré Múzeum gýča v Kremnici nezvláda, uvažujú jeho prevádzkovatelia aj o presťahovaní.

Kremnica 13. februára (TASR) - Pre vysoké platby za energie, ktoré Múzeum gýča v Kremnici nezvláda, uvažujú jeho prevádzkovatelia aj o presťahovaní. V súčasnosti rokujú s mestom o nových podmienkach, ktoré by im umožnili v priestoroch zotrvať aj naďalej. Primátor Alexander Ferenčík (NEKA) chce múzeum v meste zachovať.

Kremnické Múzeum gýča sídli v Bellovom dome. Ako vysvetlil člen Občianskeho združenia (OZ) Múzeum gýča Ján Fakla, v budove sú aj ďalší dvaja nájomcovia. "My máme síce najväčšiu plochu, ale najmenej využívame energie, ktoré tam treba zaplatiť," podotkol. V priestoroch sa využívajú akumulačné pece a keďže tam nie sú merače, platby sa podľa jeho slov medzi nájomcami rozrátavajú podľa plochy. "A to je pre nás nevýhodné," dodal Fakla.

Práve vysoké platby za energie sú dôvodom, pre ktorý združenie uvažuje o presťahovaní múzea. To si totiž nedokáže na seba zarobiť. "My totiž máme šancu získať tie prostriedky len cez leto, keď je sezóna, teda od 1. mája do 30. septembra, a najviac ešte na gagoch," vysvetlil Fakla s tým, že počas zimného obdobia bývalo múzeum otvorené len na požiadanie. Preto si chce združenie s mestským bytovým podnikom vyrokovať iný spôsob platby za energie.

V hre je podľa Faklu aj ďalšia alternatíva, a to presťahovanie múzea do Banskej Bystrice. Expozíciu by tak mohli rozšíriť, pričom rátajú s tým, že múzeum by navštevovalo aj viac ľudí. "Samozrejme ku Kremnici Múzeum gýča patrí, tu vzniklo, ale uvažujeme aj o tejto veci," podotkol. Združenie by navyše chcelo múzeum zrevitalizovať a rozšíriť aj o nové architektonické a nadrozmerné gýče.

OZ už v tejto súvislosti podalo výpoveď zmluvy o nájme nebytových priestorov. Kremnickí poslanci ju zobrali na ostatnom rokovaní zastupiteľstva na vedomie. Primátor uviedol, že mesto sa bude snažiť múzeum v meste zachovať. "V súčasnosti neplatia žiadne nájomné, len sa čiastočne podieľajú na temperovaní objektu," pripomenul Ferenčík. Združenie podľa jeho slov hovorilo aj o zmene spôsobu vykurovania, ktoré by bolo efektívnejšie.