Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Počet chorých na chrípku v kraji stúpa, zatvorené sú aj školy

Ilustračné foto. Foto: TASR

Počet chorých na respiračné ochorenie tento týždeň v Banskobystrickom kraji stúpol, epidemiológovia evidujú za okres Brezno ďalší prípad SARI - ťažkého akútneho respiračného ochorenia.

Banská Bystrica 7. februára (TASR) - Počet chorých na respiračné ochorenie tento týždeň v Banskobystrickom kraji stúpol, epidemiológovia evidujú za okres Brezno ďalší prípad SARI - ťažkého akútneho respiračného ochorenia.

Ako informovala Mária Tolnayová, hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ide o 42–ročného muža s laboratórne potvrdeným výskytom chrípky typu A, ktorého s príznakmi zápalu pľúc, dýchacími ťažkosťami a respiračnou insuficienciou hospitalizovali na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny v breznianskej nemocnici. "Pacient nebol očkovaný proti chrípke a jeho rizikovým faktorom je vysoký krvný tlak," dodala v tejto súvislosti hovorkyňa.

Respiračné ochorenia (ARO), či ťažšie prípady, ktoré prešli do chrípky a jej podobným ochoreniam (CHPO), zatvárajú v Banskobystrickom kraji aj školy. Pre vysokú chorobnosť (40-70 percent) bolo prerušené vyučovanie v Základnej škole (ZŠ) Kameňany v okrese Revúca, v piatich základných školách (Poľná, Pôtor, Veľký Krtíš, Príbelce a Muľa) v okrese Veľký Krtíš, v Materskej škole (MŠ) Babiná v okrese Zvolen a MŠ a ZŠ v Brehoch v okrese Žarnovica.

Celkovo tento týždeň epidemiológovia evidujú 10.974 chorých na rozličné respiračné ochorenia, čo predstavuje chorobnosť takmer 2929 na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Z tohto počtu je 1611 prípadov chrípky či chrípke podobných ochorení, čo je chorobnosť 430 prípadov na 100.000 obyvateľov. V porovnaní s uplynulým týždňom predstavuje nárast ARO vyše 18 percent, výskyt CHPO stúpol o 27,4 percenta.

Najviac chorých na ARO hlásia okresy Veľký Krtíš, Lučenec, Rimavská Sobota a Banská Bystrica. Chorobnosť na chrípku je najvyššia v okrese Banská Bystrica, Rimavská Sobota, Zvolen a Lučenec.