Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Po vzore predkov vyzdobili v Trnavej Hore brány cintorínov nápismi

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Starosta Pavel Kravec informoval o tom, že sa inšpirovali cintorínmi predkov, pre ktoré boli podobné nápisy na vstupných bránach bežné.

Trnavá Hora 4. novembra (TASR) - Brány cintorínov v obci Trnavá Hora v okrese Žiar nad Hronom zdobia nápisy, ktoré odkazujú na význam lásky a pripomínajú ľudskú pominuteľnosť. Starosta Pavel Kravec informoval o tom, že sa inšpirovali cintorínmi predkov, pre ktoré boli podobné nápisy na vstupných bránach bežné.

"Pri návštevách starých cintorínov sa môžeme stretnúť s tým, že na ich vstupných bránach sú rôzne nápisy a myšlienky, ktoré sú akoby odkazom zomrelých živým alebo živých zomrelým. Ich text je rôzny, ale najčastejšie sú zamerané na to, aby sme nezabúdali na zmysel nášho časovo obmedzeného života, ktorým je budovanie pozemských statkov tak, aby slúžili dobru nielen nášmu a našich rodín, ale spoločnosti všeobecne," pripomenul starosta na sociálnej sieti s tým, že iné odkazy zase poukazovali na budovanie vzťahov a lásku.

Keďže sa tento zvyk už v súčasnosti vytráca, rozhodli sa na cintorínoch v Trnavej Hore umiestniť nápisy Láska je večná a Čas uteká, večnosť čaká. Na dolnom cintoríne v kovovom prevedení a na Kľačanoch sú nápisy vyrezané v dreve. "Aby náš cintorín nebol len miestom posledného odpočinku zomretých na Zemi a spomienok na nich, ale aj miestom zamyslenia a pripomienky hlavného zmyslu nášho bytia," dodal starosta.