Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Oslavy v Banskej Štiavnici uzavrie tradičný Salamandrový sprievod

Na archívnej snímke Salamandrový sprievod ulicami Banskej Štiavnice. Foto: TASR/Dušan Hein

Salamandrový sprievod sa stal v roku 2013 súčasťou kultúrneho dedičstva Slovenska. Otvára ho postava pastiera nesúceho jaštericu a symbolizujujúceho legendu o vzniku Banskej Štiavnice.

Banská Štiavnica 6. septembra (TASR) - Obyvatelia a návštevníci Banskej Štiavnice budú mať v piatok opäť možnosť zažiť atmosféru Salamandrového sprievodu, ktorý je vyvrcholením mestských osláv. Sprievod, ktorí tvoria študenti s fakľami, sa bude preplietať centrom mesta a jeho pohyb bude pripomínať pohyb salamandry škvrnitej, podľa čoho dostal svoje meno.

"Študenti však v sprievode nebudú jediní. Okrem nich sú doň zapojené stovky miestnych obyvateľov, ktorí predstavujú rôzne veselé i vážne príbehy zo života kedysi slávneho mesta," priblížil Rastislav Marko, vedúci oddelenia kultúry, športu a mediálnej komunikácie na mestskom úrade v Banskej Štiavnici.

Salamandrový sprievod sa stal v roku 2013 súčasťou kultúrneho dedičstva Slovenska. Otvára ho postava pastiera nesúceho jaštericu a symbolizujujúceho legendu o vzniku Banskej Štiavnice. Pred ním si budú môcť návštevníci podujatia pozrieť sprievod baníckych spolkov, ktorý sa bude formovať pri bývalej Tabakovej továrni a do centra sa pohne ako predvoj tradičného Salamandrového sprievodu.

Okrem Salamandrového sprievodu sú v piatkovom programe slávností aj Valné zhromaždenie Slovenskej banskej komory či slávnostné mestské zastupiteľstvo v Kostole sv. Kataríny, počas ktorého udelia mestské ocenenia. Na bohatú ponuku podujatí sa môže tešiť aj široká verejnosť. Na deň otvorených dverí pozýva Slovenský banský archív, v meste sa koná aj burza minerálov. Od 15.00 h sa začne hlavný hudobný program v centre mesta. Vystúpia miestne kapely, Adam Ďurica a Veronika Rabada. Počas celého dňa bude na Námestí svätej Trojice aj jarmok.