Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

V Novej Bani prilákalo referendum rodiny s deťmi aj starších

Na snímke voliči hlasujú v Referende 7. februára 2015, ilustračné foto Foto: TASR - Milan Kapusta

Tradične sa viac ľudí zastavilo v ranných hodinách, keď išli z kostola či nákupov, uviedla Jana Šeclová z tretieho novobanského okrsku.

Nová Baňa 7. februára (TASR) - Svoj názor v referende dnes v Novej Bani prišli vyjadriť rodiny s deťmi, no aj staršia generácia obyvateľov. "Raz je ľudí viac, raz menej. V porovnaní s voľbami však chodí menej ľudí," hovorí Jana Šeclová z tretieho novobanského okrsku, kde je zapísaných 1536 oprávnených voličov.

Ako ďalej uviedla, už tradične sa viac ľudí zastavilo v ranných hodinách, keď išli z kostola či nákupov. V treťom okrsku, ktorý má miestnosť pre hlasovanie situovaný v Kine Vatra, evidujú aj ľudí s hlasovacími preukazmi. Záujem je aj o prenosnú urnu. Podľa Šeclovej ide v tomto prípade o tradičných žiadateľov, väčšinou starších, ktorí sa pravidelne zúčastňujú všetkých volieb.

Svoj názor dnes prišla vyjadriť aj 77-ročná Viola z Novej Bane. "Ja si považujem každé voľby za dôležité. Keď sa to už robí a platí sa toľko výdavkov, tak má každý ísť, či zvolí tak alebo inak. Každému sa patrí, aby išiel," podotkla krátko po tom, čo vyšla z hlasovacej miestnosti.

Možnosť vyjadriť svoj názor si dnes nenechala ujsť ani 30-ročná Monika z Novej Bane. Účasť v referende považuje nielen za svoje právo, ale aj povinnosť. "Toto referendum je pre mňa dôležité z toho dôvodu, že chcem, aby som ja ako rodič mala výsostné právo hovoriť do výchovy svojich detí v oblasti morálky a sexuálneho správania," podotkla matka štyroch detí.

Ako ďalej uviedla, nepredpokladá, že bude mať referendum vysokú účasť, no aj napriek tomu hovorí, že má zmysel. "Aj pre mňa to bude zaujímavá skúsenosť spoznať, ako ľudia na Slovensku zmýšľajú. Koľkí sa zaujímajú o veci verejné," dodala.